Iako je lipanj na zalazu, ako još niste pobrali cvjetove lipe zaputite se što prije u Gorski kotar i naberite njen cvijet s pricvjetnim listom i spremite ga za zimu. Ma spremite ga i za ljeto, jer lipa se može koristiti tijekom cijele godine.

Odredite si jedan dan u tjednu i taj dan se prije spavanja počastite šalicom ovog miomirisnog čaja. Lakše ćete zaspati, djelovat ćete na pojačano lučenje toksina preko znoja (lipa potiče znojenje), drenirat ćete mokraćni sustav (lipa je prirodni diuretik) te ono zadnje, ali ne i najmanje važno – ovakvom primjenom djelovat ćete preventivno na pad imuniteta, jer lipa djeluje protubakterijski i protuvirusno. Lipa je divan čaj koji često koristimo kod povišene temperature, prehlada, viroza, upala grla i nesanice.

Iako postoji puno vrsta lipa, kod nas se najčešće koristi malolisna lipa, Tilia cordata, koja je zapravo kasna lipa i može cvasti i početkom srpnja. Sitnolisna ili malolisna lipa ima kuteve između žila na donjoj strani lista žarko crvene boje. Osim nje upotrebljava se i velelisna lipa Tilia platyphyllos koja je rana lipa.

Krupnolisna ili velelisna lipa ima kuteve između žila na donjoj strani lista bijele boje. Ako snažno ne miriši i za njena sušenja cijela kuća vam nije obavijena divnim mirisom, nije jedna od ove dvije ljekovite vrste. Berite ih ako ikako možete još dok joj nije cijeli cvat u punoj cvatnji. Ako je već par dana otvorena, dio njene ljekovitosti je nestao na lipanjskom suncu (eterična ulja). Ako naberete toliko lipe da ne znate kuda biste s njom, počastite se kupkom u čaju lipe. Skuhajte bar 5 litara čaja i ulijte ga u kadu mlake vode i uživancija, ali i san nakon toga je zagarantirana.

Imajte na umu da ukoliko ste srčani bolesnik trebate izbjegavati korištenje redovnih velikih količina čaja od lipe te ju konzumirajte samo jednom tjedno.

Lipa se može koristiti i kod dječjih prehlada uz obavezan divan med od lipe, a nemojte zanemariti ni njen njegujući utjecaj na kožu, pa ju u obliku obloga i ispiranja koristite kod iziritirane, suhe i osjetljive kože odraslih.

Za dizanje imuniteta veliku žlicu suhih cvjetova prelijte šalicom kipuće vode, poklopite na 15 minuta i procijedite. Kod prehlada upotrijebite količinu od 2 velike žlice cvjetova na šalicu vode za odrasle. Za djecu koristimo male žličice.

A ako ste očarani mirisom lipe, pokušajte ju macerirati u nekom baznom mediju neutralnog mirisa kao što je to ulje jojobe. Miris će biti blag, ali predivan!