Ništa ne može zamijeniti onaj gušt i poseban način upijanja znanja kada listate neku knjigu koja vam stranicu po stranicu otkriva nove tajne

 

Često me ljudi pitaju koje knjige da si uzmu za čitanje i učenje o biljkama. Unatoč internetu, računalima i pametnim telefonima, ništa ne može zamijeniti onaj gušt i poseban način upijanja znanja kada listate neku knjigu koja vam stranu po stranu otkriva nove tajne. I da, knjiga mora biti ukoričena. Fotokopije i printevi se ne računaju, jednostavno nije to to do kraja. Korice, drugačiji papir i boje čine svoje. Sreća u nesreći je da su danas knjige jeftinije nego ikad pa vam predlažem da pogledate sajmove knjiga, antikvarijate i knjižare.

Najvažniji kriterij je da o svakoj biljci treba biti bar stranica teksta, makar bio obrađen manji broj biljaka. Svaka od ovih knjiga ima svojih prednosti i mana, nekome će više odgovarati znanstveni pristup, nekome topla, skoro vilinska priča o bilju. Prije nego kupite neku knjigu, prolistajte ju, pročitajte par stranica. Za uobičajeno osrednje poznavanje bilja, evo par najosnovnijih knjiga:

  1. Ivan Lesinger, Kućna biljna ljekarna 1, 2, 3 i 4
  2. Pater Jure Marčinković, Božja biljna ljekarna
  3. Stribor Marković, Fitoaromaterapija
  4. James A. Duke, Zelena ljekarna
  5. Katja Toplak Galle, Hrvatsko ljekovito bilje
  6. Maurice Messegue, Moj herbarij zdravlja
  7. Marija Treben, Zdravlje iz Božje ljekarne