07.03.2013.

Macina trava

Piše:Martina Bogdanić
fitoaromaterapeut
http://studio-martina-natura.hr/

Macina trava iz ove priče hvaljeno je narodno sredstvo protiv ženske neplodnosti. Mnoge žene zaklinju se u njenu sigurnu pomoć. Osim za te tegobe, koristi se i za čišćenje jetre i žuči, upale grla, toniziranje i čišćenje bubrega i mjehura od pijeska, jačanje cijelog organizma


Često me ljudi pitaju koja je to biljka macina trava. Zbunjeni su zbog silnih lokalnih i regionalnih naziva. Najsigurniji način da saznate i iz „službenih“ izvora potvrdite o kojoj je biljci riječ je pretraga u bazi Flora Croatica Database (skraćeno FCD baza).

Riječ je o velikom višegodišnjem projektu Botaničkog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, a cilj projekta je prikupiti što više podataka o staništima i rasprostranjenosti flore (biljnog svijeta) koja raste u Hrvatskoj, uključujući i  slikovnu dokumentaciju.

Ukucajte u Google „FCD baza“ i odmah ćete pronaći stranicu. Kada vam se otvori naslovna stranica, u redak gdje piše „narodno ime“ ukucajte ime biljke.

Kada upišete „macina trava“, kao rezultat pretrage dobit ćete dvije biljke: Valerijana officinalis (valerijana, odoljen) i Marrubium vulgare (marulja, tetrljan, očajnica, macina trava). Obje biljke se u narodu nazivaju macina trava. Ali, koja je ona o kojoj bruje svi „ženski“ forumi?

U ovom (i većini) slučajeva, naziv macina trava odnosi se na Marrubium vulgare. Macina trava iz ove priče hvaljeno je narodno sredstvo protiv ženske neplodnosti. Mnoge žene zaklinju se u njenu sigurnu pomoć. Osim za te tegobe, koristi se i za čišćenje jetre i žuči (jer je gorka), upale grla (jer ga dezinficira kao npr. kadulja), toniziranje i čišćenje bubrega i mjehura od pijeska (pogotovo u Dalmatinskoj zagori), jačanje cijelog organizma. Ovo je biljka suhih pašnjaka i polukamenitog tla, naći ćete ju na mjestima gdje bi, na primjer, rasla kadulja (na otocima i u Istri) ili na rubovima kamenita tla prema Gorskom kotaru (gdje bi, na primjer, rasla majčina dušica).Ima deblje listove obrasle sitnim dlačicama (kao kadulja) i vjenčiće „prljavo“ bijelih cvjetića, bere se u vrijeme cvatnje, naravno, po najjačem suncu. Suši se klasično u hladu na propuhu. Piju se tri šalice dnevno na način da se jedna velika žlica suhe biljke prelije sa šalicom kipuće vode i ostavi stajati 20 minuta.

Okus je gorak, nekima ugodan, nekima neugodan, ali na kraju, kao i svaki okus, predstavlja stvar navike. Skuhajte čaj, naviknite se na njega i pročistite tijelo, pročistite bubrege i osnažite grlo. Ne zaboravite uživati u čaju maksimalno koliko možete! Ako s osmijehom primičete šalicu čaja ustima, učinak će biti drugačiji nego ako to činite s grimasom. Uživajte!

Podijeli