Posljednjih nekoliko godina uspjesi veterinara u liječenju malignih oboljenja u pasa značajno su porasli. Na raspolaganju su nove pristupačnije metode kao i moderni lijekovi.
Općenito možemo reži da su maligna oboljenja kod pasa dosta česta, no postotak oboljelih veoma je ovisan o geografskom položaju stanovanja, o zagađenosti okoline (selo ili grad) i sl. Isto tako je poznato da neke pasmine pasa posebno naginju nekima od tih oboljenja, a razlike nalazimo i uspoređujući spolove.
U praksi se najčešće susrećemo s malignim tumorima mliječne žlijezde kod kuja, prostate u pasa, sa limfoproliferativnim bolestima (leukemija, limfomi), te malignim tumorima kože. Važna je, kao i kod ljudi, rana dijagnostika. Svaka kvržica na vašem psu ne treba odmah pobuđivati sumnju na zloćudnu tvorbu, ali svakako je bolje da je prekontrolira stručna osoba. Radi li se o malignom oboljenju unutarnjih organa, treba obratiti pažnju na sve promjene u ponašanju psa, eventualnom iscjetku iz vulve, napinjanju kod mokrenja i defeciranja, šepanju i slično.
Vlasnici najbrže reagiraju radi li se o promjenama na koži. Za maligna oboljenja kože posebno su predisponirani boxeri, jazavčari, njemački ovčari, pekinezeri, pudle te španijeli.
Općenito najčešći karcinom u kuja je rak mliječne žlijezde i predstavlja 50 % svih bilo dobroćudnih, bilo zloćudnih tumora kod kuja. Vrlo mnogo se radi na istraživanju raka mliječne žlijezde, kako bi se pomoglo u istraživanju raka dojke u žena. Gradski psi žive u skoro istim uvjetima kao i ljudi, a s obzirom na kraću životnu dob, pa tako i brže biološke procese, kuje predstavljaju idealan model za proučavanje raka u žena. No kraća životna dob u pasa ima i nekih prednost kod liječenja zloćudnih tumora. Uspijemo li tako bolesnog psa održati na životu dvije godine, omogućili smo mu da koliko toliko kvalitetno proživi još jednu petinu svog prosječnog života.
Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti
Medvjeđi luk – poznat i kao srijemuš, crijemuš, divlji ili šumski luk – raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje često u gustim populacijama u potpunosti prekriva šumsko tlo. Svi dijelovi biljke su jestivi, a okusom podsjeća na češnjak ili vlasac. No, prilikom berbe treba biti oprezan jer na istim staništima često rastu i otrovne biljke poput mrazovca i đurđice
Od trešanja možemo raditi kompote, džemove, marmelade, likere, rakije, piree, pjenice, umake, voćne salate, torte i kolače… No ipak su najslađe svježe! A ako ih imate viška, isprobajte ovaj brz i ukusan desert – crumble s trešnjama!
Stan u novogradnji koja gravitira centru grada Rijeke površine 60m2 dajem u najam. Spektakularni pogled na more, blizina svih sadržaja. Stan je kompletno namješten ...