Još jednom ću naglasiti da proizvođač cjepiva ne preuzima nikakvu odgovornost za nus-pojave ili učinkovitost cjepiva. Što bi rekli, sve na rizik korisnika.


„Cjepivo protiv gripe je sti­glo i svi su pozvani na ci­jepljenje, pogotovo najugro­ženiji dio populacije. Time postižete najviši stupanj zaš­tite i to je najbolji oblik prevencije potencijalno smrto­nosne bolesti.“

Ovakav apel stiže nam sva­ke godine. No, u zadnje vrijeme sve podsjeća na va­paj, kojeg nitko ne čuje. Ci­jepljenih je sve manje. (Ove godine naručeno je tek 260.000 doza. Rekordno ma­lo!) I, gle čuda, i oboljelih je sve manje.

Iako nas Svjetska zdrav­stvena organizacija godinama plaši da globalno od gri­pe umre 250.000 do 500.00 ljudi po sezoni, izgleda da se ovakve brojke doslovno va­de iz rukava. Laborato­rijs­kim potvrdama dijagnoza bolesti i smrti zbog gripe, u svijetu se ne registrira više od 15.000 umrlih po sezoni. Naravno da se mnogi slu­čajevi ne prijavljuju, ali disproporcija je zaista velika. Čak i toliko senzacionalno na­javljivana pandemijska svinjska gripa H1N1 bila je po smrtnosti 10 puta slabija od najslabije obične sezon­ske gripe. Da li napuhavanje brojki služi kao reklama za cjepivo i protuvirusne lije­kove vrlo sumnjive učinko­vitosti?

Kada dođe sezona, puno toga se pripisuje gripi, mada s gripom nema puno veze. Nerijetko je riječ o drugim uzročnicima, koji stvaraju slične simptome na dišnim or­ganima. Brojne države juž­ne hemisfere nisu imale specifičnog cjepiva za se­zo­nu gripe 2009. godine. Tada je neprocijepljena Argentina imala manju smrtnost nego SAD i Kanada. Slijedeće go­dine (2010.) epidemija gripe u Argentini bila je još 10 pu­ta slabija. Da stanovništvo nije možda steklo prirodni imunitet? Da li sama gripa procjepljuje bolje i dugotraj­nije od cjepiva? 

Prema metaanalizi ugled­nog časopisa Lancet, sadaš­nja cjepiva protiv gripe štite prosječno 57%. Znači da skoro polovica cijepljenih misli da je zaštićena, a zap­ravo nije. Koliko smisla ima cijepljenje starijih od 65 go­dina, kada su oni svoje gripe (i razne tipove virusa gripe) već prebrodili te vjerojatno stekli sasvim solidnu zaštitu. Cjepivo ih neće zaštititi od sličnih respiratornih infek­cija, već će izazvati dodatnu neravnotežu u ionako krh­kom i načetom zdravlju. Ništa neobično ako se time i poveća smrtnost.

Još jednom ću naglasiti da proizvođač cjepiva ne pre­uzima nikakvu odgovor­nost za nus-pojave ili učin­kovitost cjepiva. Što bi rekli, sve na rizik korisnika. Treba li nas, obzirom na sve, uopće čuditi sumnjičavost među ljudima? Zadnjih godina ba­cilo se podosta neiskorište­nih doza. Rasipništvo i kriza, jako loša kombinacija.

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!