Kod zdrave životinje, 90% tekućine koju uzme na usta resorbira se u probavnom traktu


Mekša, neformirana stolica i  proljev jedan su češćih problema zbog kojeg vlasnici pasa i mačaka posjećuju veterinara, posebno u ljetnim mjesecima kada je jako toplo, psi su puno vani, a sva hrana ako  ostaje na suncu se lako i brzo kvari.

Ovakav zdravstveni problem može imati zaista različite uzroke i ponekad je  teško pronaći uzroke tom stanju, te je frustrirajuće kako za vlasnika tako i za veterinara. Proljev ili diarea je termin kojim označavamo promjene stolice kod kojih je u njoj prisutno više tekućine pa je stolica vodena ili pekmezasta te je povećan broj stolica na dan.

Ponekad može biti prisutna vodena stolica, a da nije povećan broj defekacija, ili obrnuto - da životinja učestalo defecira, a stolica nije značajno promijenjena. Kod zdrave životinje, 90% tekućine koju uzme na usta resorbira se u probavnom traktu. Jasno je da svaki poremećaj koji interferira sa apsorpcijom tekućine može izazvati dijareju. Dijareja se može razviti  iz više razloga, no ipak je najčešća ona izazvana nepravilnom prehranom. Prvenstveno tu mislim na  pse i mačke koji će poput usisavača usisati svaku mrvicu hrane na podu, zaletjeti se na smeće, kosti koje pronađu u šetnji  i slično. Ponekad je uzrok nagla promjena vrste hrane koju uzima pas a vrlo često vlasnici nude svojim ljubimcima ostatke hrane preostale od njihova obroka ili općenito hranu namijenjenu ljudima.

Dijareja izazvana hranom nastaje akutno, a nerijetko je praćena i povraćanjem. Bakterijske dijareje često susrećemo kod štenadi. One mogu biti fatalne jer dolazi do gubljenja tekućine i elektrolita što kod malog organizma vrlo brzo može dovesti do dehidracije. Virusne dijareje također su češće kod štenadi i mačića ali ih srećemo i kod odraslih životinja.

Jedan od mogućih uzroka su i infestacije crijevnim parazitima, razna trovanja pa i alergijske reakcije.

Svakako je kod liječenja proljeva potrebno sprovoditi dijetalnu prehranu. Ponekad preporučimo posebnu hranu za psa, koju zapravo smatramo lijekom. Često je neophodno obaviti cijeli niz pretraga kako bi se potvrdila ili isključila neka oboljenja koja za posljedicu mogu imati i probleme sa stolicom.

Najbolji savjet za prvu pomoć je kod pasa potpuni post u trajanju od 12 sati, a što se tiče mačaka bolje je promptno zatražiti pomoć veterinara, s obzirom da je mačji organizam malen i mnogo brže dehidrira.