Prošlomjesečna panika oko irske svinjetine (nađene su visoke koncentracije dioksina) malo se stišala, ali otvorena pitanja su ostala. Doduše, svi su se potrudili da umanje incident, a kontaminirano meso je (navodno) povučeno. (Drugo pitanje je koliko toga se pojelo, a koliko je izmaklo svim kontrolama. KOLIKO TOGA JE PREUSMJERENO ZA KOBASICE I HRENOVKE?) Naravno, zaboravili su vam reći da je meso (općenito) snažan izvor zagađenja, pogotovo u današnje vrijeme. DOŠLI SMO DO FAZE DA JE TO VEĆ NORMALNO I OKO TOGA SE NITKO POSEBNO NE UZBUĐUJE. Posebno su rizične mesne prerađevine. Tu mislim na meso, koje je dimljeno, sušeno, soljeno ili obogaćeno konzervansima i drugim štetnim dodacima. Salama, kobasice, mesni narezak, hamburger... Jetrena pašteta? Uopće ne sumnjam da je okus mnogima izuzetno privlačan. Oko njega su se potrudili, balansirajući dodatke, koji će vas oduševiti. PA AROMA DIMA. Tako opojno, a tako otrovno.
Najviše su proučavali povezanost s rakom crijeva. 50 g MESNIH PRERAĐEVINA DNEVNO PODRAZUMIJEVA 20% VEĆI RIZIK OD OVOG OBLIKA RAKA. Prema drugim istraživanjima, pojavnost raka želuca tako se povećava za 66%, a raka pluća za 16%. Znate, nije samo pušenje štetno za pluća. Kada trudnica jede mesne prerađevine, šteta je dvostruka. Uništava sebe, ali i svoje dijete. Dakle, trudnice, koje nisu odustale od salame, kobasica i sličnih poslastica, moraju znati da će DIJETE IMATI GOTOVO DVOSTRUKI RIZIK OD TUMORA NA MOZGU. Nisam siguran da se užitak omamljujućeg okusa isplati.
Pitate se što je toliko štetno u mesnim prerađevinama? ZAR NE BI PROIZVODI BILI ZABRANJENI, DA SU TOLIKO ŠTETNI? Molim vas, zar su cigarete zabranjene? Dakle, natrijev nitrit je uobičajeni mesni konzervans s DOKAZANIM KANCEROGENIM UČINKOM. Mesne prerađevine često sadrže heterocikličke amine i policikličke aromatske hidrokarbone, koji se formiraju kada se meso kuha na visokim temperaturama. Ovi sastojci izazivaju tumore debelog crijeva, prostate i pluća, a sumnja se i na oštećenje DNA (što je već dokazano na životinjama). Utjecaj zasićenih masti ponešto je kontraverzan, ali vjerojatno ne čine dobro. S druge strane, mnogi će možda reći da je visoki sadržaj željeza poželjan, zbog sve većeg broja anemičara unutar populacije. Greška! PREVELIKI UNOS ŽELJEZA IMA KANCEROGENI UČINAK. Manjak u tijelu obično nije povezan s premalim unosom, nego s drugim poremećajima, koje svakako treba istražiti.
Prema nalazima jedne svjetske fondacije za istraživanje raka (WCRF), MESNE PRERAĐEVINE, JEDNOSTAVNO, NISU POŽELJNE ZA LJUDSKU ISHRANU. Toliko zakiseljavaju i truju organizam, da niti jedna količina nije sigurna. Neki će posljedice osjetiti prije, a neki kasnije. Neki više, a neki manje.
Iako je rizik od uobičajenog (neprerađenog) mesa, generalno, manji, preporuka glasi: ČIM MANJE-TIM BOLJE. Prema analizi WCRF-a, DNEVNI UNOS NIKAKO NE BI TREBAO PREĆI 70g. Osobe koje su bolesne, a pogotovo one koje su ozbiljnije bolesne, ne bi smjele jesti meso uopće. Narodna vjerovanja da meso jača tijelo u takvim okolnostima potpuno su pogrešna. Znam nekoliko osoba, koje su špekom i jetricama popravljale krvnu sliku tijekom kemoterapija. NITI JEDNA NIJE DOBRO ZAVRŠILA.
photo by Steve Woods
23.01.2009.
Mesne prerađevine
Izdvojeni članci
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?