Migrena je mnogo više od obične glavobolje. Vuče se godinama i kao da traje vječno. Često uključuje i podjednako neugodne “dodatke”: mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu ili pojačanu osjetljivost na buku i svjetlost. Oboljeli od migrene imaju povećani rizik od moždanog udara, pogotovo žene, pušači i korisnice oralne kontracepcije. Nažalost, oko mi­grene ima još puno lutanja i nagađanja. Pretpostavlja se da napad migrene nastaje kada se žile u mozgu stisnu i onda naglo ponovno rašire. Zašto se to događa, još uvijek je misterija. U nedostatku pravih odgovora, medicina najčešće optužuje loše gene. Slična lutanja prisutna su i kod pokušaja liječenja. Niti jedan od raspoloživih lijekova na recept zapravo ne liječi mi­grenu u korijenu. Simptoma­ti­čno je da se među brojnim nus­pojavama takvih lijekova NA­LAZI I GLAVOBOLJA. Kao da migrena sama po sebi nije do­voljna.

Šopanje lijekovima bez zna­čajnijih rezultata zaista ne dje­luje nimalo optimistično. Po­kušajmo malo drugačije… Ana­litički pristup u otkrivanju mo­gućih uzroka zasigurno neće pogoršati stanje. A može puno pomoći. Okidači za napade nisu kod svih isti, ali svakako se mo­že govoriti o većim ili ma­njim rizicima. Prvo treba posumnjati na hranu, pogotovo kod mlađih. Zapravo, mogući okidači su kemijski dodaci. Najjasniju po­ve­zanost s napadima pokazuju tiramin (iz sira), feniletilamin (iz čokolade) i histamin (iz vina i pive). Mononatrijev glutaminat i aspartam nisu dobri ni za koga, a kod migrene treba ih prekrižiti u cijelosti. Svakako valja provjeriti i osjetljivost na gluten. Naime, migrena je česta upravo kod oboljelih od celijakije, a bezglutenska dijeta dovodi do potpunog povlačenja ili zna­tnog ublažavanja simptoma. Jedna detaljna studija je pokazala da se dječja migrena u potpu­nosti povlači u 93% slučajeva nakon ispravno provedene eli­minacijske dijete. Ali, hrana čini samo jedan dio mogućih problema.

Dobro je poznato da su ne­volje sa spavanjem i migrena usko povezani. Normalizacijom spavanja i simptomi migrene se barem ublažavaju. Osim toga, infekcija bakterijom Helico­bac­ter pylori stvara svojevrsnu predispoziciju za migrenu, pogotovo ako se ne radi o migreni zbog hormonskih fluktuacija. Obo­ljeli obično trpe i zbog manjka magnezija, pa bi bilo razumno razmotriti suplementaciju od barem 200 mg dnevno (neke preporuke idu i do 600 mg dne­vno). Većini nedostaje i koen­zim Q10. Kao okidač za napade može djelovati i nešto što nazivaju “sindrom bolesne zgrade”. Upravo je nevjerojatno koliko štetnih utjecaja prijeti iz uobi­čajenog stambenog prostora: organske tvari iz boja, ljepila i plastike, elektromagnetsko zra­čenje, klima uređaji, loše pro­z­račivanje, pretjerano grijanje, grinje.

Netko je rekao da je migrena sinonim za besperspektivno bi­jedno stanje. Ne bih rekao da je to istina. Edukacija i samo­po­moć već su izliječili mnoge.

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!