Opjevana je kroz sve stare kulture, a u srednjem vijeku bila je glavni sastojak poznatog losiona za tijelo pod nazivom anđeoska vodica. Njeni pripravci za kožu djeluju regenerirajuće i antiseptički, potičući regeneraciju kože, a oralni pripravci djeluju smirujuće na um i blagotvorno na respiratorni sustav

 

Mirta raste duž cijele naše obale, posebno na otocima srednjeg i južnog Jadrana. Na Lošinju sam ju vidjela u obliku ogromnih starih grmova, skoro stabala, kako se protežu skoro kilometrima tik uz obalu gdje tvore čvrsti bedem uz more, visine 3-4 metra. Cvate krajem lipnja i u srpnju. Njen cvijet, list, a kasnije i plod imaju karakterističan oštar mediteranski miris. Na Unijama su me lokalci ponudili tradicionalnom rakijom od bobica koja mi je ostala u sjećanju po zanimljivom okusu. Mirta, Myrtus communis, simbolizira ljubav, ljepotu, mir i čistoću. Opjevana je kroz sve stare kulture, a u srednjem vijeku bila je glavni sastojak poznatog losiona za tijelo pod nazivom anđeoska vodica. Njeni pripravci za kožu djeluju regenerirajuće i antiseptički, potičući regeneraciju kože, a oralni pripravci djeluju smirujuće na um i blagotvorno na respiratorni sustav koji jača. Čaj od bobica (kao i hidrolat) u obliku obloga smiruje konjuktivitis i osvježava umorne oči. Sviježi listići su se žvakali kod upala zubnog mesa zbog antiseptičkih svojstava, ali i protiv upala grla.

Sada, u kasnu jesen dozrijevaju njene plave bobice koje podsjećaju na borovnice. Često će se naći i danas zasađena u primorskim vrtovima, pa ju potražite i uberite bobice. Usoljene bobice koriste se kao začin za jela od crvenog mesa i divljači.

Također možete od nje napraviti i onaj slavni liker. Uberite bobice i dvije šake stavite u čistu bocu široka grla, dodajte 5-6 žlica meda, zalijte dobrom rakijom i pustite na toplom mjestu da se macerira mjesec dana uz povremeno protresanje. Oduševit će vas bojom, mirisom, ukusom, a bome i vaš želudac će ju dobro primiti kao aperitiv. Mirta prije jela, bobice mirte unutar jela, a ako volite neobične okuse i kombinacije, pokušajte od njenih bobica napraviti i slatko. Definitivno će biti zanimljivo. I zdravo.

Napomena: Na području Kvarnera mirtom zovu i biljku pitosporum koja tvori grm ili manje stablo, no to nije mirta o kojoj je ovaj tekst, proguglajte fotografije pitosporuma!