Nedavno sam pisao o znanstvenim istraživanjima, koja zagovaraju neke ozloglašene ideje i stoga od samog početka ne nude perspektivu boljeg života. Osobne ambicije i puko trošenje novca nikako ne bi trebao biti cilj, jer mnoge, itekako teške zagonetke još uvijek vape za odgovorima. Naravno, mnogi znanstveni projekti bave se upravo takvim temama. Shvatljivo mi je da su emocije javnosti uvijek skretale prema medicini. Zdravlje je važnije od leta u svemir, a upitnici iznad mnogih bolesti još se ne miču. Ne sporim da medicina napreduje, a toplo se nadam da će napredak biti još i brži. Mnoga senzacionalna dostignuća postoje barem u najavi. Baš u tome leže izvori nimalo nevažnih problema.

Najava dostignuća nije isto što i dostignuće. Crtica o MOGUĆEM uspjehu obično podrazumijeva 5 ili 10 godina daljnjih istraživanja. Oboljelima to ne znači puno, a štošta brzo padne i u zaborav. Barem što se šire javnosti tiče. Zapravo je notorna činjenica da se mali dio NAJAVA na kraju pretoči u konkretna dostignuća. Štošta nakon najave može krenuti naopako, pa nerijetko ispadne da je potencijal štete veći od koristi. To je onda kraj nadanja, kraj nečijih želja i investicijski krah. Ovo zadnje je teško prihvatiti, pa manje poštena rješenja mogu nastupiti.

Onkologija je jedna od najprofitabilnijih grana medicinske znanosti, ali tu su i prevare, nažalost, najčešće. Centre for Evidence Based Medicine (CEBM) napravio je hvale vrijednu široku analizu, prema kojoj iza barem 40% tretmana za rak ne stoje istinita istraživanja. Neke od najčešćih manipulacija su: odobrenje za klinička istraživanja iako dotadašnja saznanja to ne podupiru, naslov studije često navodi na krive zaključke (upućuje na dostignuća, kojih faktički nema), selektivno prikazivanje rezultata (loše strane se brišu, a dobre prenaglašavaju). Iza falsifikata obično stoje interesi krupnog kapitala uz moguće prateće osobne želje istraživača za medijskom pozornošću. Mogući skok u karijeri nije nevažan motiv, bez obzira da li su rezultati fabricirani ili ne. Vi znate da ja iskrivljenu znanost zovem izopačenom znanošću.

Odličan primjer takve znanosti krije se i iza histerije o Zika virusu. Nakon 1500 slučajeva mikrocefalije u Brazilu i dežurnog krivca u obliku Zika virusa, klupko laži sve više se odmotava. Istražili su 12000 trudnica u obližnjoj Kolumbiji, koje su SVE bile zaražene Zika virusom. Niti jedna nije rodila dijete s mikrocefalijom. Istovremeno, niti jedna od 4 majke iz iste zemlje, koje su rodile djecu s mikrocefalijom, nisu bile zaražene virusom. Vjerujete li u teško dokučivu slučajnost ili zdrav razum?

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]