Što biste napravili da vam netko, uz ručak, servira i dodatak, koji poboljšava okus hrane, ali usput izaziva rak? Siguran sam da ga ne bi koristili. Još bi se i zapitali zašto takva tvar nije zabranjena, odnosno tko dopušta njen opstanak na tržištu. Na žalost, LEGALIZACIJA KRAJNJE OPASNIH MATERIJA DANAS JE GOTOVO UOBIČAJNA. Ekspanzija aditiva uzela je maha. Nekada su se koristili samo u svrhu produljenja roka trajanja namirnica. A danas? Boje, arome, emulgatori, pojačivači okusa, antioksidansi, stabilizatori… (Svaki dodatak zaveden je kao E + neki broj) Mislite li da je s njima sve u redu? UZDATE SE U DRŽAVNE INSTITUCIJE, KOJE ZASIGURNO NE BI DOZVOLILE LEGALIZACIJU OTROVA ZA LJUDSKU PREHRANU? Pitate se što ne valja s aditivima? Aditivi su kemikalije, koje su (u većim ili manjim količinama) za čovjeka otrovne. To nije uvijek tako, ali je često tako. Doduše, ponekad su aditivi prirodnog porijekla, pa predstavljaju koncentrat, izoliran iz neke biljke. No, treba znati da IZOLIRANI KONCENTRAT NEKOG BILJNOG SASTOJKA MOŽE BITI VIŠESTRUKO OPASNIJI, NEGO KADA SE JOŠ NALAZI U SKLOPU BILJKE. Naravno, mnogi aditivi su čisti produkt kemijske industrije i s prirodnim porijeklom nemaju nikakve veze. Za mnoge "legalne" dodatke znamo da su štetni, pa ipak se koriste. Zašto? Zna se da su glavni zagovornici aditiva veliki proizvođači hrane. Također se zna da upotreba aditiva znatno smanjuje proizvodne troškove i produžava vijek trajanja. Odnosno, proizvodi se neće kvariti godinama i okus će im uvijek biti jednako dobar. Pravim omjerom boja, okusa i drugih dodataka postiže se upravo ono što tržište traži. A postiže se možda i odlučujuća prednost pred konkurencijom. Kako na tržištu opstaju samo najsnalažljiviji, KOD UVOĐENJA NOVIH DODATAKA ŠTOŠTA SE I PROGLEDA KROZ PRSTE. Iako se to često kosi sa zdravim razumom. Recimo, na popisu dozvoljenih aditiva NALAZE SE I ONI KOJI IZAZIVAJU RAK KOD POKUSNIH ŽIVOTINJA. S obrazloženjem, da nema dokaza o istom učinku kod ljudi. Znate li što to znači? MORAMO PRIČEKATI DA DOVOLJNO LJUDI OBOLI ILI UMRE ZBOG NOVOG ADITIVA, KAKO BI NJEGOVA UPOTREBA POSTALA ZABRANJENA. (O kojoj količini ljudi se radi? 10? 1.000? 1.000.000?) Žalosno i morbidno. Većina potrošača nije svjesna da smo svi zapravo pokusni kunići u velikom laboratoriju industrije hrane, GDJE ZDRAVLJE I ŽIVOT NE ZNAČE PUNO. Kapital je iznad svega. Sasvim logično, službeni izvori stalno uvjeravaju da razloga za zabrinutost nema. Sve je provjereno i sigurno. Greške se priznaju tek kada ljudi počinju masovnije obolijevati i umirati zbog, do jučer, "sigurnog" dodatka. (Na zamjenu za zabranjeno sredstvo ne čeka se dugo. I onda opet isto…) Ako liječnicima, vladi, državnim organima, političarima, trgovcima i prehrambenoj industriji prepustite brigu o svom zdravlju i kvalitetnom životu, MOGLI BI SE GRDNO RAZOČARATI. Najodgovorniji ste sami. O vašoj informiranosti ovisi da li ćete proizvode s mnoštvom E-šifri izbjegavati ili ne. Kako ne bih govorio u vjetar, nasumce sam izabrao nekoliko proizvoda i iščitao registrirane sastojke. U žvakaćoj gumi nalazi se, uz ostalo, glicerol (izaziva glavobolju i povišen šećer u krvi), manitol (potencijalni alergen, izaziva proljev, probleme s bubrezima i povraćanje), butil hidroksianizol (stvara hiperaktivnost kod djece i rak kod pokusnih životinja) i aspartam (tu je popis mogućih problema najimpresivniji: glavobolja, migrena, sljepilo, depresija, epileptički napadi, zvonjenje u ušima, astma, pogoršanje multiple skleroze i Alzheimerove bolesti, tumori na mozgu…). S hrenovkama pojedete i natrijev nitrit, DOKAZANO KANCEROGENI SPOJ. Vegeta i brojni drugi slični proizvodi sadrže mononatrijev glutaminat (glavobolja, slabost, proljev, smetnje u srčanom ritmu i promjene na mozgu kod pokusnih životinja). Natrijev benzoat kod gaziranih pića stvara hiperaktivnost kod djece i pogoršanje simptoma kod osoba s astmom. KLOR (KOJI SE DODAJE PITKOJ VODI) UNIŠTAVA HRANJIVE TVARI , A PRIPISUJU MU SE I KANCEROGENA SVOJSTVA. I tako dalje… E-horror je zaista mučna priča.