Fraktura patele ("čašice") koljena ozbiljna je ozljeda i njenom liječenju treba pristupiti tako. Ukoliko nema pomaka koštanih ulomaka (na djelu je "napuknuće") tada je imobilizacija najbolje rješenje.


Prilikom prelaska ulice auto je srušio pješaka. U bolnici, nakon slikanja i uči­nje­nog CT-a, ustanovljeno je na­puknuće patele. Koljeno je imobilizirano longetom duž cijele noge. Nakon četiri da­na izvršiti će se punkcija. Raz­mišlja se i o operaciji ili o samo stavljanju noge u gips. Ima li smisla stavljati nogu u gips? Imam iskustva sa lije­čenjem vani gdje su u dosta slučajeva protiv tvrdog gip­sanja već radije koriste čvr­ste steznike kako bi bila manja atrofija mišića. 

Fraktura patele ("čašice") koljena ozbiljna je ozljeda i njenom liječenju treba pristupiti tako. Ukoliko nema pomaka koštanih ulomaka (na djelu je "napuknuće") tada je imobilizacija najbolje rješenje. Ona će, a u zavisnosti od tipa frakture, godina starosti i još nekih faktora, trajati između 4 i 8 tje­dana. U slučaju frakture patele pristup djelomičnim imobilizacijama ortozama ili "čvrstim steznicima" nije ade­kvatno liječenje, zato što kosti za zarastanje treba mir, a patela je jako pokretna i tek nekoliko stupnjeva pokreta koljena uzrokuje priličnu mo­bilnost same patele. Atro­fiju mišića, koja prirodno prati svaku imobilizaciju, sanirati će se kroz fizioterapijski postupak poslije cijeljenja kosti.
 
Djelomične imobilizacije adekvatnim ortozama koris­ne su kod oštećenja ligamenata koljena, jer nam dozvo­ljavaju kretnju, a u isto vrijeme štite ligamente od no­vog ozljeđivanja priječeći sa­mo one pokrete koji istežu taj ligament. Kod kostoloma, bi­lo koja kretnja može uzrokovati pomak ulomaka, te s ti­me usporiti, a u kraj­njim slu­čajevima i spriječiti cijeljenje, što relativno jednostavnu oz­ljedu može za­komplicirati do potrebe za višemjesečnim lije­­čenjem s neizvjesnim ishodom. 

Po završenom koštanom cijeljenju nužno je sprovesti i fizioterapiju. Savjetujem kombinaciju manualne me­dicine (mobilizacijskih teh­nika za petelu, koljeno i okol­ne tetive), te kinezioterapije- vježbi snage i cirkulatorne vježbe, sa ciljem sa­nacije mišićne slabosti i iritacije hrskavice koja je vjeran pratitelj većine dužih imobilizacija.