Kako ste “u odbojci” puno godina sigurno ste se susreli već sa ovom ozljedom, pa bih rado čuo kako je najbolje tretirati je. Kod blokiranja je lopta pogodila palac prilično jako i malo ga okrenula “prema van” od uobičajene kretnje prema zatvaranju šake. Nešto me i zaboljelo. Od tada me boli na svakom treningu.

Ozljede palca na ruci u sportu relativno su česte, kao što je i često njihovo zanemarivanje. Iako ih većina zacijeli uz nešto mirovanja, jedan dio zna stvarati uporne probleme tjednima, a ponekad i mjesecima nakon traume.
Tri su najčešća uzroka kroničnih bolova poslije trauma palca na ruci: ozljede ligamenata i/ili tetiva, oštećenja hrskavice, te manji pomak međuodnosa malih zglobova na šaci.

Ozljede ligamenata, naročito ako se nezacijeljene ponavljaju, mogu dovesti do nestabilnosti, te subluksacija u tzv. sedlastom zglobu palca. Ovakva ozljeda zahtjeva odgovarajući pregled, dugu i strpljivu rehabilitaciju sa ciljem ponovne stabilizacije tetivnog i ligamentarnog kompleksa. Osim toga, pri povratku u sport, važno je naučiti aplikaciju bandaže (specifičnog oblika zaštite neelastičnim samoljepivim trakama), te ne trenirati bez takve zaštite.

Oštećenja hrskavice nisu rijetka, a posljedica su direktnog udarca. Od iznimne je važnosti prepoznati takvu ozljedu rano, te dozvoliti tijelu puno cijeljenje, ako je moguće. Rehabilitacija nije kratka, ali se zadovoljavajući rezultati mogu postići u većini slučajeva.

Manji pomaci među kostima šake su najbolja opcija, jer ih je relativno lako sanirati mobilizacijskim i/ili manipulacijskim tehnikama. Uobičajeno zahtijevaju jednu do tri terapije do pune sanacije simptoma, te je povratak u puni trening brz.

Valja napomenuti da nisu rijetke niti frakture kostiju na šaci. Za razliku od lomova velikih kostiju na tijelu, manje frakture na šaci uzrokuju relativno slabu bolnost i vrlo mali otok.