Najčešći uzrok neugodnog (halitoze) je loša oralna higijena. Osim toga, jedan od uzroka neugodnog zadaha može biti i spoj sumpora koji se taloži na stražnjem dijelu jezika kao nusproizvod razgradnje hrane od strane bakterija. Sve dok u ustima ima dovoljno sline bogate kisikom, anaerobne bakterije djeluju neprimjetno. Problem nastaje kod suhih usta (nakon spavanja, ukoliko bolujemo od dijabetesa, u slučaju prehlade, korištenja lijekova poput antidepresiva, antihistaminika, antibiotika), pa je zbog toga potrebno piti dovoljno tekućine.

Ukoliko je održavanje higijene usne šupljine ispravno i redovno, a neugodan zadah je i dalje prisutan, mogući uzrok su zdravstveni problemi poput gastrointestinalnih tegoba, plućnih bolesti, upale sinusa, dijabetesa, bolesti jetre i bubrega.

Mogući uzrok zadaha je i konzumacija hrane intezivnog mirisa i jako začinjene hrane. Tijekom same probave takve hrane, u krvotoku se apsorbira i njen miris koji zatim ulazi u pluća te dahom do usne šupljine, a nestaje tek nakon što se hrana probavi.

Kao već poznate uzroke halitoze možemo navesti pušenje i konzumaciju alkoholnih pića.

Prevencijom te redovnom i pravilnom higijenom usne šupljine moguće se riješiti lošeg zadaha. Redovno je potrebno četkati zube četkicom i zubnom pastom, a četkicu je potrebno mijenjati svaka 2 do 3 mjeseca. Također se preporuča korištenje zubnog konca, ispiranje vodicom za usnu šupljinu s antiseptičkim djelovanjem koja uništava bakterije i loš zadah, a ne smije se zanemariti ni pranje jezika. Redovnim posjetama stomatologu, odnosno redovnom kontrolom i čišćenjem usne šupljine, smanjuje se rizik od neugodnog zadaha. Potrebno je održavati vlažnost u ustima, izbjegavati začinjenu hranu i hranu intenzivnog mirisa, a šalicom zelenog ili crnog čaja možete svakodnevno osvježiti dah. Čaj sadrži antioksidanse koji sprečavaju nastanak bakterija koje uzrokuju zadah i smanjuju razinu sumpora u ustima.