Hladni, vlažni i blatnjavi zimski dani stvaraju mnoge probleme našim četveronožnim ljubimcima. Oni za razliku od nas hodaju bosi, a na nogama, prsima i bradi skupljaju snijeg i blato. U naše stanove i aute sa sobom donose dio nimalo prijatnog zimskog ugođaja u obliku smeđih lokvi i tragova koji ostaju posvuda za njima. Onakvi simpatični i nespretni pokušavaju odsraniti komadiće leda koji su se slijepili sa dlakom između prstiju, tresu glavom, repom, cijelim tijelom, a kapljice vode lete u sve kuteve našeg hodnika. Ako psa vodite na snijeg, svakako se pobrinite za njegove šape. Ošišajte mu dlake između prstiju kako se za njih ne bi hvatao led. Primjetite li da jede snijeg, ponekad cijelu grudu koju mu bacite - nemojte se brinuti. Njihovo grlo je mnogo manje osjetljivo od našega, većina snijega ionako će mu ispasti iz usta, a uz to izvrsno će se zabavljati pokušavajući shvatiti kako ta "lopta" nestane čim ju on uhvati.
Suhim ručnikom obrišite mu samo trbuh i šape, nemojte mu trljati leđa jer time samo vlagu utrljate do kože. Nemojte psa sušiti fenom. Psi se fena boje, a topli zrak ionako ne može prodrijeti kroz gustu podlaku. Feniraju se samo oni psi kod kojih to zahtijevaju posebne frizure (pudle). Posebno zimi treba se pobrinuti za pse koji su vani. Neka dno kućice bude podignuto barem 10 cm od tla. Najbolji "tepih" je sijeno koje treba redovito mijenjati svježim. Ako u kućici postavite pregradu iza koje se pas može skloniti da nije na direktnom udaru hladnog zraka, biti će mu ugodno i toplo. Obilnije hranite pse već u jesenskim mjesecima kako bi zimu dočekali spremniji, sa vlastitim rezervama. One pse koji imaju problema sa kralježnicom zimi treba obući u za njih posebno skrojene kaputiće. I na kraju, šetajte ih kao i za lijepih sunčanih dana. Njima je svejedno koje je godišnje doba - glavno da se negdje ide.
Medvjeđi luk – poznat i kao srijemuš, crijemuš, divlji ili šumski luk – raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje često u gustim populacijama u potpunosti prekriva šumsko tlo. Svi dijelovi biljke su jestivi, a okusom podsjeća na češnjak ili vlasac. No, prilikom berbe treba biti oprezan jer na istim staništima često rastu i otrovne biljke poput mrazovca i đurđice
Od trešanja možemo raditi kompote, džemove, marmelade, likere, rakije, piree, pjenice, umake, voćne salate, torte i kolače… No ipak su najslađe svježe! A ako ih imate viška, isprobajte ovaj brz i ukusan desert – crumble s trešnjama!
Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti
Prodajem poljoprivredno zemljište Zadarska županija, Dugi otok, Sali, Park prirode Telašćica, uvala Magrovica, 400m od mora, pogled, na uzvisini. Samo ozbiljni kupci. ...