U prethodnom tekstu osvrnula sam se na neke urođene anomalije kod štenadi koje mogu izazvati promjenu u ponašanju sasvim malene štenadi. No, mnogo češće probleme nam zadaju nepovoljni utjecaji iz okoliša na koje su tek okoćeni štenci posebno osjetljivi.
Štenci bi se trebali glasati već jednu minutu nakon izlaska iz porodnog kanala. Obično ih majka lizanjem stimulira ka disanju i glasanju ali ukoliko ta njena stimulacija izostane, moramo mu pomoći mi. Štene nježno trljamo ručnikom sa obje strane prsnog koša, a posebnom pumpicom odstranimo mu plodnu vodu iz nosne i usne šupljine. Što je kraći period koji protekne od samog okota dok štene samostalno diše i glasa se, to su veće šanse za njegovo preživljavanje u prvih 7 dana.
Štenci su vrlo osjetljivi na sve utjecaje okoliša kao što su nedostatna prehrana, neodgovarajuća temperatura, infekcije i slično. Oni nemaju razvijen sustav za termoregulaciju sve do starosti od 4 tjedna pa im je do tada potrebna konstantna temperatura okoliša. Ona bi optimalno trebala iznositi između 27 i 32 stupnja celzijusa. Na nižim temperaturama doći će do pothlađivanja, što može dovesti do uginuća cijelog legla. Ovo se posebno često događa kod kuja koje žive vani a kote u zimskim mjesecima. Kvalitetna kućica sa podom odignutim od tla i unutarnjom pregradom, trebao bi biti minimum koji bi svaki vlasnik trebao pružiti psu koji živi vani. Pothlađeno štene prestati će sisati, slabije će se kretati i može uginuti već za nekoliko sati.
U prvih 10 dana života nije dobro razvijen ni imunološki sustav šteneta pa su stoga osjetljivi na virusne i bakterijske infekcije. Zbog toga je vrlo važno da štenad posiše adekvatnu količinu mlijeka u prvih nekoliko sati života kako bi mlijekom majke dobilo pasivnu zaštitu.
Pupak obično tretiramo otopinom joda kako upravo on ne bi bio put infekciji.
Prehrana štenadi neobično je važna jer štenci nemaju nikakve masne rezerve, a i metabolizam se razlikuje od onog u odraslog psa. Tako već vrlo kratko gladovanje može imati ozbiljne posljedice.
Zdrava kuja ima dovoljnu količinu kvalitetnog mlijeka za sve svoje štence. No, kod iznimno velikih legala ili kada je kuja slaba, potrebno je dohranjivati štenad. Danas su nam na raspolaganju gotovi nadomjesci za kujino mlijeko. U prvom tjednu života štence važemo svaki dan kako bismo bili sigurni da unose dovoljno hranjivih tvari i da dobro napreduju. 10. do 12. dan nakon okota zdrava štenad ima duplu težinu od one pri okotu.
photo by Mario Alberto Magallanes Trejo
Njega legla

Izdvojeni članci
Panna cotta od jagoda – savršena proljetna slastica
Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti
Palačinke od medvjeđeg luka
Medvjeđi luk – poznat i kao srijemuš, crijemuš, divlji ili šumski luk – raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje često u gustim populacijama u potpunosti prekriva šumsko tlo. Svi dijelovi biljke su jestivi, a okusom podsjeća na češnjak ili vlasac. No, prilikom berbe treba biti oprezan jer na istim staništima često rastu i otrovne biljke poput mrazovca i đurđice
Crumble s trešnjama
Od trešanja možemo raditi kompote, džemove, marmelade, likere, rakije, piree, pjenice, umake, voćne salate, torte i kolače… No ipak su najslađe svježe! A ako ih imate viška, isprobajte ovaj brz i ukusan desert – crumble s trešnjama!