24.11.2005.
Njega ljubimaca tijekom zime
U prošlom tekstu smo govorili o periodima linjanja i načinima kojima možemo održavati i njegovati dlaku tijekom tog perioda. Ono što zanima većinu vlasnika jest kako njegovati svog ljubimca zimi. Najveća greška nekih vlasnika jest što zimski period doživljavaju kao dio godine kada njega i održavanje nisu važni ni potrebni. Održavanje dlake i njega važni su bez obzira na godišnje doba a ponekad baš naprotiv više njege i truda zahtjeva baš nadolazeća zima. Kao prvo da bi dlaka i koža obavljale svoju funkciju moraju biti čiste i oprane. Neuredna i neoprana dlaka neće štititi vašeg ljubimca od hladnoće ni ostalih zimskih nedaća. Nemojte zanemariti pranje vašeg ljubimca u ovom periodu no prilagodite i taj dio njege uvjetima koji vladaju. Zato kupajte svog ljubimca u večernjim satima, najbolje poslije večernje šetnje i neposredno prije spavanja. Tako nećete izlagati svog ljubimca promjenama temperature i izlasku na hladnoću što može izazvati prehlade i ostale bolesti.To se najviše odnosi na manje pasmine koje su posebno osjetljive i zimogrozne. Što se tiče dugodlakih pasmina važno je da detaljno pranje i sušenje prepustite iskusnom groomeru kako biste bili sigurni da je dlaka vašeg ljubimca osušena od vrhova do korijena. Greška većine vlasnika je što nemaju dovoljno jak i kvalitetan fen i ne osuše do kraja dlaku pa ona ostane pri krajevima mokra ili vlažna. Za kupanje je važno samo da se koristi šampon namjenjen psima a ne ljudski.Pranjem neadekvatnim šamponima ukloniti će normalnu masnoću kože;koža postaje suha,lagano puca,a u pukotine se zavlače razne bakterije i ostali nametnici.Tijelo ponekad nastoji nadoknaditi izgubljenu masnoću i popraviti nastalo stanje pa lojne žlijezde započnu lučiti i preveliku količinu loja.Pranjem ćemo tada postići suprotan učinak;umjesto da uklonimo zadah psećeh loja i uklonimo nečistoću,neadekvatnim preparatima možemo prouzročiti druge zdravstvene probleme. Veoma je praktična uporaba tzv.šampona za suho pranje.Šampon za "suho pranje" odličan je za uklanjanje nečistoća u ovom hladnom periodu. Nanosi se raspršivačem,razrijeđen. Ovaj šampon osim što učinkovito čisti, ujedno i dezodorira i regenerira dlaku. Pogodan je za sve tipove dlake a razrijeđen se našprica na dlaku i nakon toga detaljno istrlja suhim ručnikom. Ovisno o pasmini i dužini dlake koju posjeduje prosuditi ćete da li je potrebno kasnije samo raščešljati dlaku ili je istovremeno još i prosušiti fenom. Zahtjevniju dlaku moramo znati zaštititi tijekom hladnoće. Za to postoje razne kreme i sprejevi tzv. coat protectori koji će dodatno nahraniti i sačuvati dlaku. Koristi se kada je potrebno dodatno tretirati dlaku i nahraniti je kako bi se sačuvala od negativnih utjecaja koje prouzročuju zimski uvjeti. Sadrže idealnu kombinaciju ulja koja maksimalno vlaže i hrane.Osim dlake važno je zaštititi i šapice tj.jastučiće.Za to su u uporabi razni preparati poput sprejeva ili voska koji se nanose na jastučiće šapa.Oni će zaštititi šape od snijega i leda.Također je važno i redovno šišati dlaku između jastučića kako se na njih ne bi ljepio snijeg i led.Šišanje dlake također je obavezno bilo da se radi o njezi pudle ili neke druge dugodlake pasmine ili trimanja oštrodlakih pasmina. Jedina je razlika što će se tretman prilagoditi godišnjem dobu pa će frizure biti nešto duže negoli u ljetnom periodu. Osim svega navedenog za zimske dane pod obvezno bih napomenula i korištenje modnih dodataka poput kaputića i toplih vesta.One su neophodne nekim zimogroznijim pasminama poput maltezera,pinčeva,dalmatinera, hrtova…Ako primjetite da se vaš ljubimac trese prilikom šetnje neka vam to bude znak da i svom ljubimcu pribavite jedan od ovih modnih dodataka.Njegujte i ne zanemarujte svog ljubimca tijekom zime a za sva pitanja i probleme vezane za održavanje dlake javite se na gore navedeni broj.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Salata s grillanim breskvama i burratom
Lagano, ukusno i hranjivo jelo za ove tople ljetne dane sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Slatkoća ovog voća savršeno se stapa s kremastom burratom
Sezonska kuhinja
Jastučići punjeni amulama
Plodovi amule poznati su pod različitim imenima poput divlja šljiva, ciborica, dženerika, arzelinka te brojnim drugim. Amula dozrijeva od srpnja do rujna. Zreli su plodovi slatko-kiselkasti i sočni
Sezonska kuhinja
Kolač od krušaka, čokolade i lješnjaka
Kruška je izvrstan izvor vitamina i minerala koji su ključni za zdravlje. Redovita konzumacija kruške može poboljšati probavu, smanjiti rizik od kroničnih bolesti i podržati zdravlje srca