22.09.2005.
Njemački ovčar
Njemački ovčar već je mnogo godina najpopularniji pas na svijetu. To zahvaljuje svom tjelesnom, ali i psihičkom ustrojstvu. Stvoren prije 100 godina od različitih skupina ovčarskih pasa iz njemačkih zemalja i sa ciljem stvaranja što boljeg i pouzdanijeg službenog psa. Ova pasmina sposobna je za sve zadatke osim za lov. On je snažan, odvažan, oštar, a opet poslušan, podložan svom vodiču i sposoban za svako školovanje. Glava je osrednje velika i umjereno široka, postupno se suzuje u dugačku klinastu snažnu gubicu preko umjerenog čeonog prijelaza. Uške su visoko nasađene, uspravno nošene. Oči su bademaste i tamne, vrat je nošen horizontalno dok su leđa osrednje dugačka s primjetnim padom od grebena prema zadnjim nogama. Prsa su veoma duboka i snažna. Prednje noge su ravne a stražnje noge formiraju izrazito zatvoreni kutovi. Cijelo je tijelo prekriveno osrednje dugom, ravnom i tvrdom dlakom koja posvuda leži uz tijelo. Glava, uši i prednji dijelovi nogu obrasli su kraćom a vrat i rep dužom dlakom. Osnovna boja je najčešće žuta ili crvenkasto žuta s većim ili manjim crnim plaštom. Dlaka ove pasmine sastoji se od dva sloja;gornji dio je čvrst i oštar, dok je donji dio mekana gusta poddlaka. Dlaku njemačkog ovčara je relativno lako održavati. Najvažnije je redovito češljanje kako bi dlaka bila u dobrom stanju. Od pribora najvažnije je posjedovati tzv. slicker četku koja posjeduje zakrivljene metalne zupce i odlična je izvlačenje poddlake. Preporučljivo je imati i češalj sa metalnim zupcima kojim ćemo temeljito raščešljati dlaku oko vrata i repa. Na tim dijelovima je dlaka i najduža pa su tu i najčešća zaptljanja dlake. Svaki vlasnik njemačkog ovčara zna koliko je važno ovu pasminu redovito iščešljavati jer se u protivnom nakupi puno mrtve dlake koja narušava izgled i stvara intenzivan i neugodan miris. Da bi to spriječili ključna je redovitost češljanja i pravilan pribor. Najviše mrtve dlake skupi se u predjelu oko vrata i ispod repa. Iako je na te dijelove potrebno posebno obratiti pozornost, najbolje je češljati dio po dio tijela. Iako ova pasmina ne zahtjeva neku posebnu njegu, odlazak groomeru bio bi preporučljiv svakih 3-4 mjeseca jer većina vlasnika nema dovoljno strpljenja i vremena temeljito iščetkavati svog ljubimca pa se u tom razdoblju mrtve dlake nakupi puno. Takvim ljubimcima dlaka nema sjaj, već neugodan miris i puno sivih nakupina dlake koje vise iz krzna. Kako prilikom češljanja ispada puno dlake dobro je češljati ga na balkonu ili dvorištu kako si ne bi stvorili dodatni posao oko čišćenja. Ovoj pasmini potrebno je svakih nekoliko mjeseci i detaljno kupanje. Za njihovu dlaku pogodan je neki blagi, antibakterijski šampon koji će osvježiti dlaku i vratiti joj sjaj. Ukoliko sušite dlaku fenom istovremeno češljajte četkom u smjeru rasta dlake. Tako ćete najbolje formirati željenu frizuru i naglasiti formu. Ako želite dodatno nahraniti dlaku a sačuvati njenu prirodnu teksturu, upotrijebite neki od regeneratora u spreju koji će poboljšati sjaj a neće napraviti dlaku teškom i premekanom. Kontrolirajte redovito svom ljubimcu nokte, uši i zube. Ova pasmina ostavlja dojam prirođene snage, inteligencije i okretnosti pa nije ni čudo što spada u najpopularnije pasmine svijeta.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani
Sezonska kuhinja
Preokrenuti bezglutenski tart od kupusa i mrkve
Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten
Sezonska kuhinja
Hrskave princes krafne
Ovaj francuski specijalitet priprema se od choux tijesta, odnosno kuhanog tijesta od kojeg se rade profiteroli, princes krafne i ekleri, dok je craquelin prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja. Tijekom pečenja popuca i zaslužan je za hrskavu notu. Danas malo tko ima volje i vremena pripremati ovaj desert, ali kad ga jednom isprobate, poželjet ćete ga raditi svaki tjedan!