U Hrvatskoj je pobolijevanje i smrtnost od raka veće od europskog prosjeka (pogotovo kada govorimo o raku pluća). Možemo nagađati o uzrocima, ali pušenje, zagađenje zraka, loša prehrana, stres i neki psihološki faktori svakako igraju veliku ulogu.

Iz godišnjih pregleda o incidenciji raka u Hrvatskoj možemo iščitati da su neki oblici raka osobito smrtonosni. Tu mislim osobito na rak pluća, želuca, gušterače i jetre. Uz standardne medicinske tretmane, preživljavanje se tu češće mjeri u mjesecima nego u godinama. Preživjeti 5 godina od dijagnoze obično graniči sa čudom. Tako je bilo i nekada, a ni danas se nije promijenilo. Baš zato, novi lijekovi uvijek nekako probude novu nadu. Barem na početku.

Preživljavanje kod raka dojke svakako je veće, ali još uvijek jako mnogo žena umre zbog posljedica ove bolesti. U Hrvatskoj, skoro tisuću godišnje.

Europska komisija nedavno je odobrila korištenje novog lijeka za tretiranje nekih tipova metastatskog raka dojke. Dakle, Ibrance (proizvođač Pfizer) dolazi uz reklamni slogan: “Danas mogu živjeti uz metastatski rak.” Kako reklamne poruke mogu i zavarati, reći ću vam da Ibrance ne liječi, već ponešto produžava život. Prema kliničkim ispitivanjima, prosječno vrijeme preživljavanja bez napredovanja bolesti tako se produžuje za 10 mjeseci (Ibrance + Letrozol u odnosu na samo Letrozol). Iako su ovakvi rezultati izazvali nepodijeljeno oduševljenje u medicinskim krugovima (zbog toga je lijek, izuzetno, došao na tržište i prije završetka kliničkih istraživanja), spektakularnost valja prizemljiti. Ovakvih “čuda” već je bilo puno.

Cijena novih lijekova za rak uvijek je visoka. Svaki dodatni dan života ima svoju vrijednost i proizvođači to itekako ugrađuju u cijenu. Nemojte puno vjerovati da je cijena visoka zbog skupih istraživanja ili skupih sastojaka. Ona bi bila visoka i bez istraživanja. Što se tiče sastojaka, sigurno da razlike među lijekovima mogu biti velike. Znam da su analize pojedinih lijekova pokazale da je nabavna cijena sastojaka ponekad manja od cijene pripadajuće ambalaže. Paradoksalno, ali lijekovi za neizlječive bolesti uvijek koštaju najviše. Kao da predznak smrti treba posebno platiti. Mjesečna doza Ibrance-a košta oko 80.000 kn, godišnje skoro milijun. Uz neke popratne lijekove, i više. Za usporedbu, sličan stariji lijek (Perjeta) košta skoro upola manje. Farmaceutska industrija je nemilosrdna, kao i svaka druga. Možda i više od toga. Neki to zovu mučkim bogaćenjem na tuđoj nevolji, dok drugi govore o novoj nadi za novi život. Dok tržište zapravo prešutno prihvaća stalan trend poskupljenja lijekova, zašto bi proizvođači uopće od toga odustali? Još važnije pitanje: Koliko je država spremna platiti za 10 mjeseci života?

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]