Ponekad nam članci u novinama mogu upropastiti cijeli dan. Tako je u Jutarnjem listu od 19. 08. o.g. na zadnjoj stranici objavljen članak sa fotografijama o maltretiranju psa kojeg su neki ljudi (nazvala bih ja te ljude drugačije, ali ovdje to nije umjesno) objesili na kuku od građevinske dizalice te vrtili u zraku dok nije uginuo.
U Šibeniku. Gradu kulture. Gradu Jurja Dalmatinca. U sredini turističke sezone. Na očigled svih radnika na gradilištu, a vjerojatno i slučajnih prolaznika. Sve skupa je toliko odvratno da kod normalnog čovjeka izazove trenutan bijes i potrebu da se nešto učini. Nije ovo jedini slučaj iživljavanja na životinjama. No ono što me svaki put naljuti zapravo je to što nikada nema informacija o tome da li je netko sankcioniran zbog takvih nedjela. Poremećeni, sadistički nastrojeni ljudi uvijek su postojali i uvijek će ih biti. No nije li žalosno da u jednoj europskoj državi ne možemo tome stati na kraj? Naravno-kaznama, zakonima te njihovim sprovođenjem. Radnici su, na spomenutom mjestu kraj Šibenika, bespomoćno stajali i zgražali se nad divljaštvom u zraku iznad sebe, koje je moralno trajati neko vrijeme, te su obavijestili veterinarsku inspekciju i policiju koja je tu zato da sve nas normalne građane štiti od sadističkih ispada onih kojima definitivno nije mjesto na odgovornim radnim mjestima kao što je upravljanje tako teškim strojem kakav je građevinska dizalica. Mučnu scenu mi ljubitelji životinja ne želimo ni zamišljati o takvim stvarima. No to je dio naše svakodnevice. Imamo Zakon o zaštiti dobrobiti životinja pa ga naravno treba i sprovoditi. Kada bi gospoda sa dizalice izgubili radno mjesto, platila kaznu za ono što su učinili sigurno bi drugi puta dobro promislili prije nego što bi se latili maltretiranja pasa. Na koncu, Hrvatska će se morati definitivno odrediti o tome kako postupati u ovakvim slučajevima. Dakle hoćemo li tiho tolerirati ovakve ispade ili ćemo ih sankcionirati. Sa jedne strane pozivamo turiste u Hrvatsku pod krilaticom "raj na zemlji", a priuštimo im scene kakve ni maštoviti Dante nije moga osmisliti u Paklu svoje Božanstvene komedije. Vidjeti ćemo nastavak ove priče u novinama.
Naranča se može iskoristiti na mnogo načina - u pekmezima, marmeladama, želeima, čajevima, sokovima, koncentratima, eteričnim uljima, kozmetici ili parfemima. Dobila sam domaće, netretirane naranče. Koricu sam naribala i spremila, a jedna je završila u ovom sočnom i aromatičnom kolaču u kombinaciji s mrkvom i lješnjacima.
Ovaj tradicionalni specijalitet rasprostranjen je u Hrvatskoj, Sloveniji i nekim dijelovima Mađarske, gdje se koristi kao baza za pripremu jela ili kao samostalan namaz. Ime "pešt" potječe od riječi povezane s drobljenjem ili gnječenjem sastojaka
Ovaj francuski specijalitet priprema se od choux tijesta, odnosno kuhanog tijesta od kojeg se rade profiteroli, princes krafne i ekleri, dok je craquelin prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja. Tijekom pečenja popuca i zaslužan je za hrskavu notu. Danas malo tko ima volje i vremena pripremati ovaj desert, ali kad ga jednom isprobate, poželjet ćete ga raditi svaki tjedan!