Tradicionalno se od suhih cvjetića tratinčice radio čaj za umivanje. Takva upotreba regenerira kožu i vraća joj prirodnu pigmentaciju, pa se koristi kod tamnih fleka na licu i rukama. Ovo je potvrdio i moderni pokret prirodne kozmetike.


U Hrvatskoj samoniklo rastu tri vrste tratinčice: šu­m­ska, jednogodišnja i, svima znana, obična tratinčica ili kra­suljak (Bellis parennis).
 
Obična tratinčica je lje­kovita biljka, ali i kvalitetno samoniklo povrće. Za jelo se koriste cvjetne glavice i mladi listići.
 
U Njemačkoj, gdje je vrlo cijenjena, tratinčica je oba­vezna u kurama proljetnog čišćenja krvi. Sirovi listići tratinčice obiluju mineralima i vitaminom C, a neotvoreni pupoljci se kisele kao kapari (diljem svijeta pupoljci mno­gih vrsta divljeg jestivog bilja se kisele kao kapari). Listići se mogu kuhati u povrtnim ju­hama, kao varivo, u rižotu, s krumpirom (kao blitvu) ili zapečeni u pećnici s drugim povrćem ili lazanjama.
  
U ljekovite svrhe skupljaju se listići i cvjetići u vrijeme cvatnje i suše na toplom mjestu koje nije direktno na suncu. 

Nekada se u narodu čaj od tratinčice koristio kod raznih disbalansa tijela, većinom kod kožnih i respiratornih. Tratin­čica se koristila za lije­čenje bronhitisa i kašlja, njo­me se čistila krv i podizao imunitet, a kaša se u obliku obloga (sli­čno kao i trputac) stavljala na zagnojena mjesta na koži. Danas se u našim krajevima većinom zadržala njena upo­treba u vanjskom tretiranju kože. Ispiranja i oblozi od čaja tratinčice ko­riste se kod upalnih stanja kože, neurodermitisa, akni i drugih disbalansa.
 
Također, tradicionalno se od suhih cvjetića tratinčice radio čaj za umivanje. Takva upotreba regenerira kožu i vraća joj prirodnu pigmenta­ciju, pa se koristi kod tamnih fleka na licu i rukama. Ovo je potvrdio i moderni pokret prirodne kozmetike, pa se ekstrakt tratinčice dodaje u kreme koje služe za tretiranje tamnih (staračkih) pjega.

Ako je industrija istražila te navode iz tradicije kako bi stvorila još jedan profitni proizvod za kožu, svakako ne treba odbaciti ni one o njenoj upotrebi kod kašlja i respiratornih problema. Imate li čisti travnjak ispred kuće i upravo vam cvate tratinčica, naberite njene cvjetiće i listiće i pričekajte da vam se prišulja kakav kašalj. A onda skuhajte čaj, zasladite medom i guštajte!