Posljednje se vrijeme mnogo piše i na znanstvenim (nutricionističkim) skupovima raspravlja o vrijednosti i ulozi dvije masne kiseline - eikosapentenoinčnoj i dokosaheksenoičnoj, zajedničkim imenom nazvanim Omega-3 masne kiseline, u svakodnevnoj prehrani. Ove kiseline nalazimo u ribljem ulju, a posebno je Omegom-3 bogata plava riba te neke vrste sjeverne ribe (npr. losos). Na našem je tržištu dostupno i nekoliko komercijalnih preparata u vidu gelatinoznih kapsula s izoliranim Omega-3 kiselinama (proizvođač: GNLD nutr.) ili s ovim kiselinama u kombinaciji s vitaminima A i E (RSI ili Ross). Vrijednost Omega-3 masnih kiselina (ili popularnije, ribljeg ulja) moderna nutricija nalazi u dokazanoj činjenici da ove kiseline smanjuju koncentraciju masti (posebice triglicerida), učestalost ateroskleroze i snižuju krvni pritisak te predstavljaju korisni dodatak u prehrani bolesnika s povišenim arterijskim tlakom. Navedeno objašnjava i dokazano pozitivno djelovanje Omege-3 u prevenciji i zaštiti od koronarne bolesti (bolest krvnih žila srca). Pojednostavljeno, glavno djelovanje masnih kiselina ribljeg ulja možemo opisati na slijedeći način: tijekom života dolazi do stalnih i spontanih ozljeda malih krvni žila u tijelu. Organizam, među ostalim mehanizmima, na te ozljede reagira i taloženjem kolesterola što dovodi do začepljivanja žila (arterija). Omega-3 kiseline sprečavaju opisano taloženje kolesterola i održavaju male krvne žile otvorene. Međutim, treba napomenuti da unošenje Omega-3 kiselina ima i neke neželjene posljedice kao što su povišenje koncentracije šećera u krvi i povećana sklonost krvarenju te bi se stoga prije odluke o korištenju ovog preparata trebalo savjetovati s liječnikom.