08.02.2015.
Opasnost iz voda stajaćica
Leptospiroza je, za razliku od ostalih oboljenja protiv kojih cijepimo pse, bakterijska bolest. Uzročnici su bakterije iz koljena Leptospira. Bolest se javlja po cijelom svijetu kod mnogih životinjskih vrsta, uključujući i psa. Kod pasa se ova bolest očituje kao akutna infekcija bubrega i jetre ili kao septikemija.
Kronično oboljenje bubrega česta je posljedica infekcije leptospiroma, a kod skotnih ženki ova bakterija može izazvati pobačaj. Mnogi aspekti ove infekcije su još uvijek nepoznati, pa je moguće da bolesnom psu ne uspijemo postaviti dijagnozu.
Leptospire se ne razmnožavaju izvan organizma, a koliko će dugo preživjeti u okolišu ovisi prvenstveno o uvjetima koji su im ponuđeni. Vrlo su osjetljive na isušivanje, te visoke i niske temperature. Pogoduje im vlažan okoliš tako da mogu preživjeti i više mjeseci u stajaćim vodama.
Pas se može inficirati ako dođe u dodir s izlučevinama bolesne životinje ili iz okoliša ako je ono kontaminirano leptospirama. Tako je veća mogućnost zaraze u vlažnim, močvarnim područjima te u dijelu godine koje obiluje padalinama. Veći je rizik kod pasa koji žive vani, u ograđenim okućnicama jer mogu doći u dodir s glodavcima koji su često prijenosnici ove bakterije. Povećan je rizik kod lovačkih pasa koji love u močvarnim područjima (ptičari) te kod onih koji se vole okupati u stajaćim vodama i lokvama koje zaostanu poslije kiše.
Leptospire se klasificiraju na različite načine a poznato je više od 200 bakterija koje sve spadaju u skupinu Leptospira, a razlikuju se serološki. Kod pasa nam je zanimljiva Leptospira canicola i Leptospira bataviae za koje se smatra da im je pas glavni domaćin iako je nalazimo i kod glodavaca. Psi se mogu inficirati i drugim leptospirama kao što je Leptospira icterohemoorrhagiae kojoj je primarni domaćin štakor.
Ako dođe do infekcije onom vrstom leptospire kojoj je pas primarni domaćin, tijek bolesti je obično kroničan, s slabim imunološim odgovorom organizma, dok oboljenje izazvano onim leptospirama kojima je primarni domaćin neka druga vrsta, obično ima akutni tijek s jakim imunološkim odgovorom.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Preokrenuti bezglutenski tart od kupusa i mrkve
Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.
Sezonska kuhinja
Juha od bundeve i leće
Gusta juha od bundeve nezaobilazno je jesensko jelo gotovo svakog kućanstva, a kada bundevi dodate i leću, dobijete ukusan, hranjiv, kremasti, vege obrok prepun proteina i vlakana