Prije 10 dana mi je ispala čašica iz koljena. Išao sam na kontrolu i rekli su da imam krvi u koljenu i sa špricom su to izvadili. Zanima me je li to opa­sno, koliko dugo se može nakupljati ta krv, jer ovo je meni prvi put da mi čašica ispadne iz koljena. Noga je i dalje pod otokom.

Većina ozljeda koljena za po­sljedicu ima izljev krvi u sam zglob. Uobičajeno jedna punkcija je dovoljna kako bi od­stranila onaj višak krvi koji bi mogao priječiti ili značajno usporiti oporavak. Zaostali otok kombinacija je preostale krvi i viška sinovijalne teku­ći­ne, koju luči iritirana zglobna ovojnica. Njena evakuacija (pu­n­kcija) nije smislena, jer uo­bi­čajeno dan do dva nakon nje stanje je isto (iritacija i dalje producira višak).

U ovoj fazi najvažnije je smi­riti upalni proces i dozvoliti oštećenom ligamentu da zacijeli najviše što je to moguće. Ledeni oblozi, nošenje ela­sti­čnog zavoja ili steznika, te po­šteda od fizičkih aktivnosti tijekom slijedeća 2-4 tjedna je od velike važnosti. U među­vremenu, ako je moguće, dobro je učiniti fizioterapiju.

Kada se otok i bolovi smanje, a pokretljivost koljena je gotovo uredna, slijedi daljnji oporavak kroz specifično vje­žbanje sa ciljem jačanja osla­bljenih mišića. Uz postupno po­većanje intenziteta vježbanja, valja uvoditi i proprioceptivne vježbe (vježbe balansa), te kompleks napredne stabili­za­cije koljena. U postizanju ovog cilja, nužno je vodstvo isku­snog fizioterapeuta.

Ukupno liječenje može po­trajati i duže od 4 mjeseca, pa je strpljenje pacijenta i razumijevanje procesa od velike važnosti.

Ukupna prognoza nakon pr­ve luksacije patele je dobra, ako je rehabilitacija izvedena stručno i dovoljno dugo.

Manji broj pacijenata zahtjeva operativnu stabilizaciju patele i to samo kod ponovlje­nih iščašenja.