Srednje veliki pas bez problema će pojesti cijelu zimsku kobasicu (vlastito iskustvo), a znalo se dogoditi da pojedu i cijeli kolut paškog sira


Prosinac je vrijeme izobilja, prvenstveno kada govorimo o hrani. U blagdansko vrijeme svi se malo više gostimo, a hrana se može naći i na mjestima na kojima je inače nema, što predstavlja pravi izazov za naše pse pa i mace.

Kuća je puna finih mirisa, stalno se nešto peče i odlično miriše, a i hrana je ponuđena na niskim stolićima u dnevnom boravku, a ponekad i ispod bora . Mnogo češće dolaze gosti, koji pod svaku cijenu žele podijeliti svoj obrok s vašim psom, a na nama je da ipak pripazimo što će mu netko dati.

No, u većini slučajeva komadići kolača i božićnih keksa koje će pas elegantno maknuti s niskog stolića neće naškoditi vašem ljubimcu, ukoliko su količine umjerene. Potreban je dodatan oprez kod ostavljanja griota i sličnih slastica koje imaju mnogo alkohola, jer to već može uzrokovati ozbiljnije probleme. Pas, naime, neće pojesti jednu griotu, već će, ako mu je dostupna, slistiti cijelu kutiju… Pripaziti treba i na slatkiše koji su u plastičnim omotima ili celofanu. Neki će psi vrlo spretno odmotati pakiranje i pojesti samo ono što treba, no oni lakomiji progutati će i ambalažu koja može biti neprobavljiva.

Imate li macu, ona će ionako sve prekontrolirati bez obzira na to gdje vi stavili kolače. Ako bude zadovoljna, neće ih dirati, ali budite oprezni sa ukrasima za bor. Ako se vaša maca voli zabavljati sa kuglicama na boru, izbjegavajte lampice, svjećice i staklene kuglice kao i nitaste ukrase koje maca može progutati.

Najveći  zdravstveni problem za pse predstavljaju  ostaci odojka i sličnih stvari koje će malo veseliji gost, a ponekad i sam vlasnik, s velikim zadovoljstvom ispod stola spustiti vašem psu. Lakom pas će se natrpati kostiju, a vi ćete prvi dan Nove godine provesti kod veterinara. Kosti mogu izazvati vrlo ozbiljne probleme s probavom. Pas kod kojeg je zbog kostiju došlo do začepa, stalno će se bezuspješno napinjati, a nikako neće moći obaviti veliku nuždu. Takvo stanje može potrajati i danima, no svakako preporučujem da se potraži veterinarska pomoć već nakon sat vremena naprezanja. Ako baš morate dati nešto sa stola, neka to bude nekakav suhi keks ili komadić mesa, a najbolje je dati koricu kruha.

Različite salame, pršut, sirevi i slični naresci mogu izazvati već probleme zato što su jako slani. Srednje veliki pas bez problema će pojesti cijelu zimsku kobasicu (vlastito iskustvo), a znalo se dogoditi da pojedu i cijeli kolut paškog sira. Možete samo zamisliti kakvo rastezanje želuca i kakvu žeđ će izazvati takav “obrok”. Sve skupa dogodi se za čas, jer upravo zbog intenzivnog mirisa pas će se dokopati takve hrane ako je bilo gdje na vidjelu. Kako su naši psi ipak mesožderi, koji u prirodi jedu ponekad samo jednom ili dva puta tjedno, njihov se želudac može enormno raširiti i primiti ogromne količine hrane. Treba jako paziti da pas sa tako punim želucem ne skače i ne trči, već treba nastojati da strogo miruje jedan dan kako bi tu hranu ili probavio ili povratio.

Vodu treba davati polako, da ne popije cijelu zdjelicu odjednom kako ne bi došlo do okretanja želuca.

U svakom slučaju preventiva je uvijek najbolja, pa neka naši ljubimci i kraj punih stolova ipak jedu samo svoju hranu. Za njih je to daleko najbolje.