Prvih par godina berite medvjeđi luk s osobama koje su stručne u tome ili ga radije kupite na tržnici od provjerenih berača.


Iz zemlje je počeo provirivati srijemuš ili medvjeđi luk. Možda jedino još šparoge izazivaju veću „zlatnu groznicu“ od berbe medvjeđeg luka. Pročulo se koliko je ljekovit i ukusan, postao je pravi internetski hit, a na tržnicama drži vrtoglavu cijenu. 

Sasvim je dovoljno razloga da se sve mlado i staro, sve po­kretno, uputi u šumu u berbu. Često samo s informacijama ko­je se mogu „naučiti“ preko interneta gdje se čak naširoko i nadugačko raspreda o razlikama koje se uočavaju na foto­gra­fijama. Svake godine iznova nova horda berača obružana znanjem stečenim s fotografija sa interneta kreće u pohode. Ne činite to. U dosta gradova, pa i u Rijeci, postoje udruge koje se bave ljekovitim biljem. Pro­nađite neku i otiđite s njima barem u prvih nekoliko berbi. 

Svake godine bude nekoliko trovanja od kojih poneka za­vrše i kobno. 

Ako se uzdate u miris, znaj­te da će vam već nakon par mi­nuta branja prsti mirisati po češnjaku. Da tada uzmete i ko­privu u ruku, mirisat će vam na češnjak. 

Drugi problem je što su staništa mrazovca i medvjeđeg luka vrlo često po­miješana, a ove dvi­je biljke imaju sli­čan li­st. Mrazovac je otrovan. Ako be­rete velike količine, što može biti i pola vrećice bez da de­taljno proučite sva­ki list, može vam se dogoditi da uberete kri­vu biljku, a već dva kriva lista mogu biti kobna. 

Đurđica, također otrovna bilj­ka, isto ima list sličan srijemušu. 

Priložene fotografije služe ne da vidite razlike nego da uvi­dite koliko su slični. 

Ponavljam, prvih par godina berite medvjeđi luk s osobama koje su stručne u tome ili ga radije kupite na tržnici od pro­vjerenih berača.