Prvih par godina berite medvjeđi luk s osobama koje su stručne u tome ili ga radije kupite na tržnici od provjerenih berača.
Iz zemlje je počeo provirivati srijemuš ili medvjeđi luk. Možda jedino još šparoge izazivaju veću „zlatnu groznicu“ od berbe medvjeđeg luka. Pročulo se koliko je ljekovit i ukusan, postao je pravi internetski hit, a na tržnicama drži vrtoglavu cijenu.
Sasvim je dovoljno razloga da se sve mlado i staro, sve pokretno, uputi u šumu u berbu. Često samo s informacijama koje se mogu „naučiti“ preko interneta gdje se čak naširoko i nadugačko raspreda o razlikama koje se uočavaju na fotografijama. Svake godine iznova nova horda berača obružana znanjem stečenim s fotografija sa interneta kreće u pohode. Ne činite to. U dosta gradova, pa i u Rijeci, postoje udruge koje se bave ljekovitim biljem. Pronađite neku i otiđite s njima barem u prvih nekoliko berbi.
Svake godine bude nekoliko trovanja od kojih poneka završe i kobno.
Ako se uzdate u miris, znajte da će vam već nakon par minuta branja prsti mirisati po češnjaku. Da tada uzmete i koprivu u ruku, mirisat će vam na češnjak.
Drugi problem je što su staništa mrazovca i medvjeđeg luka vrlo često pomiješana, a ove dvije biljke imaju sličan list. Mrazovac je otrovan. Ako berete velike količine, što može biti i pola vrećice bez da detaljno proučite svaki list, može vam se dogoditi da uberete krivu biljku, a već dva kriva lista mogu biti kobna.
Đurđica, također otrovna biljka, isto ima list sličan srijemušu.
Priložene fotografije služe ne da vidite razlike nego da uvidite koliko su slični.
Ponavljam, prvih par godina berite medvjeđi luk s osobama koje su stručne u tome ili ga radije kupite na tržnici od provjerenih berača.