Svatko bi trebao znati da GMO-hrana nipošto nije identična tradicionalnoj, a loše zdravstvene posljedice vrlo su izvjesne. Naravno, Monsanto čini sve da vas uvjeri u suprotno


EU je sve bliže i životi će nam se poprilično izmijeniti. Nemam prevelikih očekivanja i više sam nego svjestan da će se svatko sam morati izboriti za bolji život. Treba shvatiti da Europa ništa ne poklanja, već donosi široko tržište pred vrata, a u tome se nije uvijek lako snaći. Rekao bih da nije lako ni opstati (konkurencija će pomesti mnoge). Ali, ogromna ponuda ne mora biti sinonim kvalitete. Otvorenost znači da će nas preplaviti i dobri i loši proizvodi. Bojim se što će biti s hranom... Najave nisu dobre. Brojna ograničenja za hrvatske poljoprivrednike i ribare i još veća orijentacija na uvoz.

Usprkos povremenim protestima, Europa nije imuna na GMO-kulture. Već i sada baš i nema kontrole po tom pitanju, a ubuduće će je biti još manje. Svatko bi trebao znati da GMO-hrana nipošto nije identična tradicionalnoj, a loše zdravstvene posljedice vrlo su izvjesne. Naravno, Monsanto (lider po tom pitanju) čini sve da vas uvjeri u suprotno.

Pristup je, blago rečeno, pokvaren. Monsanto nas najprije nastoji uvjeriti da su oni eksperti na tom području i da su stoga mjerodavni procjenjivati vrijednost GMO-proizvoda. Podsjećam, Monsanto je godinama uvjeravao da su DDT i neke vrlo kancerogene boje neškodljivi za zdravlje. Fabriciranje studija o sigurnosti razrađeno je do najsitnijih detalja. Manipuliranje kontrolnim grupama, zavaravajuće statističke metode, prešućivanje kompromitirajućih saznanja… Ukratko, sve se može naštimati ako imate dovoljno novaca.

Jedan od Monsantovih hit-proizvoda je kravlji hormon rasta rBGH, dobiven genetičkim inženjeringom. On pospješuje laktaciju kod krava, ali, istovremeno, ubrzava rast raka kod čovjeka. Standardnom pasterizacijom se ne uništava. Dalje, dokazi o višestruko većoj količini jakih alergena u GMO-soji netragom su nestali iz Monsantovih studija o sigurnosti. Nedavno je jedno brazilsko istraživanje pokazalo da GMO-soja uzrokuje reproduktivne anomalije kod ljudi i životinja.

Smrtnost kod malih štakora pet puta je veća ako ih se hrani GMO-sojom. BT-toksin, često prisutan u GMO-usjevima, ne razgrađuje se u crijevima (kako uvjerava Monsanto), već završava u krvotoku i prenosi se u sljedeće generacije.

Kukuruz, soja, pamuk i mlijeko su najčešće mete genetskog inženjeringa. Pod krinkom borbe protiv gladi (što je notorna laž), svijet ide u pogrešnom pravcu. Sve šire otvaranje prema svjetskim tržištima malo-pomalo će degradirati vrijednost onoga što jedemo. Rješenje je svakako i isključivo u organskom uzgoju. Ako nas korporacije u međuvremenu ne progutaju.