Štitnjača je žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, a proizvodi dva hormona tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Hormoni štitnjače potiču i utječu na kompletan metabolizam. Izlučivanje hormona štitnjače regulirano je hormonom koji izlučuje hipofiza, a nazivamo ga TSH = Thyroid Stimulating Hormone.

Hipotireoza je oboljenje koje nastaje zbog smanjenog rada štitnjače i spada u najčešće dijagnosticirana endokrina oboljenja u pasa. Urođena hipotireoza je rijetka, a najčešće se srećemo s tzv. primarnom hipotireozom koja je obično rezultat upalnog procesa ili atrofije žlijezde. Ovakav oblik oboljenja naći ćemo pod nazivom limfocitni tireoiditis ili idiopatska atrofija štitnjače. Hipotireoza može se razviti i kao posljedica oboljenja hipofize ili hipotalamusa, a u tom slučaju govorimo o centralnoj hipotireozi. S ovim se oblikom oboljenja srećemo značajno rjeđe.

Obolijevaju srednje stari psi, srednjih i velikih pasmina i to u dobi između 4 i 10 godina. Iznimno može oboljeti i mlađi pas već od 2 godine starosti. Jednaka je učestalost kod ženki i mužjaka. Posebno često ovo oboljenje srećemo kod zlatnih retrivera, dobermana, irskih setera, kokera, doga, bob-taila i erdel terijera.

Kod mačaka je hipotireiza rijetka. Limfocitni tiroiditis čini više od polovice svih slučajeva u pasa. Smatra se da oboljenje nastaje zbog poremećaja u funkciji imunološkog sustava i upravo kod ovog oblika izražena je pasminska predispozicija (njemački bokser). Drugom spomenutom obliku primarne hipotireoze - idiopatska atrofija tiroidee - nije poznat uzrok.

Poremećaj se može razviti kao posljedica rasta tumora štitne žlijezde, zbog nekih urođenih defekata te kao posljedica davanja antitireoidalnih lijekova.

Klinički znakovi koji prate smanjen rad štitnjače su vrlo raznoliki, a ponekad su potrebni mjeseci pa i godine da se razviju. Tako se primjerice kod limfocitnog tiroiditisa simptomi jave tek kada je uništeno 75% funkcionalnog tkiva štitnjače.

Kako hormoni štitnjače imaju učinak na mnoge organske sustave, tako će se javiti i mnogo različitih simptoma. Vlasnicima su najočitije i najlakše primjetne promjene koje će se pojaviti na koži kod većine bolesnih pasa (negdje oko 70% pasa sa hipotireozom ima kožne promjene).

Prvi znak koji vlasnici opaze jest nedostatak dlake na tijelu koji je obično simetričan. Zahvaćena koža često je hiperpigmentirana, skoro crna. Koža postaje suha i javljaju se seboreične promjene. Dlaka otpadne i na vrhu repa, u području repne žlijezde, na bazi uški i u lumbalnom dijelu. Česte su upale vanjskog sluhovoda. Ostali klinički znakovi su letargija, pas se nekako ulijeni, nije od volje, mnogo više spava. Bolesni psi vole ležati na toplome, pa često traže tople kutke po stanu ili leže kraj radijatora ili pećice. Rad srca je usporen, dolazi do debljanja, a kujicama počne izostajati tjeranje. Na koži glave dolazi do miksedema pa je ponekad dovoljan pogled na lice bolesnog psa da se posumnja na bolest štitnjače. Ekspresija lica postaje nekako žalosna, a koža se objesi i nabora. S vremenom dolazi i do mišićne slabosti. Bolesni se psi debljaju, a može se javiti i cijeli niz neuro­muskularnih simptoma, kao i sekundarne promjene na očima psa. Vrlo su česti poremećaji reproduktivnih funkcija, kako u ženki tako i u mužjaka.

Da bi potvrdili sumnju na hipotireozu moramo napraviti krvne pretrage kojima determiniramo nivo hormona T4 i TSH u krvi. Ako na temelju njihovih vrijednosti zaključimo da se radi o hipotireozi , započinjemo terapiju suplementacijom hormona koji se daju svakodnevno u tabletama. Nakon 3 mjeseca terapije trebali bi se povući klinički znakovi. Postoje i komplicirani slučajevi kada dijagnostika nije ovako jednostavna, posebno kada ovo oboljenje prate druge nepravilnosti u radu endokrinološkog sustava.