Rod Geranuim u Hrvatskoj je zastupljen s 26 vrsta, no u narodnoj medicini najčešće se koristi vrsta Geranium robertianum. Njena narodna imena su pastirska iglica, obična iglica, smrdljiva iglica, zdravac... Skoro svaki organski vrt u kakvoj polusjeni gdje ima vlage skrovište je i stanište pastirske iglice. Tko je jednom protrljao njene listiće i pomirisao prste nakon toga zasigurno je u memoriju duboko urezao ovaj specifičan miris koji ju razlikuje od drugih pripadnika ovog roda. Pastirska iglica je biljka koja se svježa koristila za brzo zaustavljanje krvarenja, na licu mjesta, ili se suha nosila u prirodu te skuhana u toplim oblozima stavljala na rane, ogrebotine, zagnojenja i sl.

Danas kada su ozljede u prirodi bez drugog oblika pomoći rijetkost, napuštena je ova tradicionalna i najčešća upotreba pastirske iglice. U moderna vremena ova biljka koja nema zabilježene neke kontraindikacije najčešće se koristi za druge primjene. To su reguliranje menstrualnog ciklusa, povećanje plodnosti kod muškaraca i žena te za pripravu masti za stare vlažne rane.

Njena upotreba kod reguliranja menstrualnog ciklusa nije imala nekih većih znanstvenih istraživanja, no tradicionalna upotreba u te svrhe, pogotovo u tradiciji istočnih susjeda, sve više svrstava pastirsku iglicu u red „ženskih“ biljaka. U tom smislu na glasu je da regulira neredovite i smanjuje preobilne menstruacije. Osim potencijalnog utjecaja na hormone, njena uspješnost u ovome je možda povezana i s time što čaj od pastirske iglice čisti i jača krv, ali i posebno specifično djeluje na bubrege i mokraćni sustav. Na glasu je njena upotreba kao diuretika u izbacivanju bubrežnih i mokraćnih kamenaca te su se čak nekad preporučali oblozi od svježe zgnječene biljke na području bubrega kod upala. Za zdrav hormonalni balans važna je jaka i zdrava krv, kao i jaki i čisti jetra i bubrezi. Pretpostavka je da na isti način pomaže obnoviti tijelo i dovesti ga u balans kod parova koji imaju problema s neplodošću. U tu svrhu oba partnera trebaju piti čaj od iglice kroz duži period uz dodatak njene tinkture. U kontinentalnom dijelu Hrvatske posebno je raširena upotreba za ove svrhe.

Kod priprave masti od pastirske iglice sjetimo se uvijek izrade masti od nevena i pripravimo je na isti način. Naravno, kod pripreme koristimo svježu biljku. Ova mast je posebno dobra za stare i zapuštene rane, pogotovo kod dijabetičara, vlažne ekceme i razna zagnojenja (npr. urastao palac) i sl.

Koliko god „miomiris“ pastirske iglice bio odbijajući, sljedeći put kada ju vidite u vrtu uberite stručak, osušite i napravite čaj. Sjetite se da čisti i jača krv, tonizira bubrege te bar tu jednu šalicu nekako popijte, zdrava je!