Novogodišnje slavlje redovito je popraćeno zaglušujućom bukom petardi. Ponedad imamo osjećaj da se na ulici odvija pravi rat zvijezda u kojem je pobjednik onaj koji proizvede najviše decibela. Ljudskom uhu ova je buka ponekad nepodnošljiva, pa možete samo zamisliti kako to doživljavaju naši kućni ljubimci. Strah od buke, posebno petardi, pucnjave i groma, sasvim je normalna reakcija u životinjskom svijetu. Takva reakcija normalno se očituje dahtanjem i vidnim strahom, te pokušajem životinje da se sakrije. No kod nekih pasa strah može izazvati frenetične pokušaje za bijegom. Tada uplašena životinja luđački trči po stanu, kopa po parketima, skače na kauč pa sa kauča, pokušava grebanjem otvoriti vanjska vrata itd. Ne može se umiriti niti u naručju vlasnika (naravno ako se radi o malom psu) jer je instinkt za bijegom jedan od najjačih u prirodi uopće. Jasno je da kod takvog ponašanja životinje nastaje šteta na namještaju, podovima i vratima i što je još gore životinja se može ozlijediti. Takav problem nazivamo fobijom i važno je da ga vlasnik prepozna. Problem se najčešće javlja oko pete godine života psa, no može se javiti i u ranijoj dobi. Metoda kojom pokušavamo pomoći ovako panično prestrašenim psima naziva se progresivna desenzacija. Radi se zapravo o tome da psa pokušavamo naviknuti na zvuk groma (petardi) i to tako da te zvukove snimimo na kazetu te ih prvo puštamo vrlo, vrlo tiho, a sa vremenom pokušavamo pojačavati glasnoću zvuka. Zvuči luckasto, ali vlasnici koji imaju psa koji se boje groma ne spavaju za kišnih noći. Zamislite kako to izgleda kada splašena dobermanka počne sumanuto trčati po stanu rušeći sve pred sobom, a imajte na umu da grmljavina, kao ove godine, može potrajati danima. Nekim psima će pomoći opisana metoda, a nekima ne. Primaran je problem to da na audio kazeti ne možemo imitirati bljeskove groma niti promjene tlaka zraka koje nastaju za kišnog vremena. U momentu kada primjetite strah (a to je nekada prije nego što vi čujete grmljavinu) najbolje je pokušati zamaskirati vanjske zvukove zatvaranjem prozora te eventualno dati psu nekakav sedativ. Lijekove nemojte davati sami već isključivo u dogovoru sa vašim veterinarom.
Ovaj francuski specijalitet priprema se od choux tijesta, odnosno kuhanog tijesta od kojeg se rade profiteroli, princes krafne i ekleri, dok je craquelin prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja. Tijekom pečenja popuca i zaslužan je za hrskavu notu. Danas malo tko ima volje i vremena pripremati ovaj desert, ali kad ga jednom isprobate, poželjet ćete ga raditi svaki tjedan!
Ovaj tradicionalni specijalitet rasprostranjen je u Hrvatskoj, Sloveniji i nekim dijelovima Mađarske, gdje se koristi kao baza za pripremu jela ili kao samostalan namaz. Ime "pešt" potječe od riječi povezane s drobljenjem ili gnječenjem sastojaka