Gotovo nezaobilazan segment u istraživanju novih lijekova čine pokusi na životinjama. (Uvjeravaju nas da je korist od takvih istraživanja daleko važnija od životinjske patnje.) Obično miševi podnesu najveći teret. Dakle, koliko će ih preživjeti velike doze, koje vrste raka će lijek izazvati, hoće li se ciljana bolest povući? Hoće li optimistična predviđanja biti potvrđena?

Grubo rečeno, ako leševa ne bude puno, istraživanja će se nastaviti, i to obično tako da preparat dalje isprobavaju (u manjim dozama) mladi studenti medicine. Sve što bi moglo biti osobito opasno zasigurno bi se pokazalo već na miševima, zar ne?

Ali, bojim se da tu imamo problem. Miševi nisu ljudi i sve više znanstvenika ukazuje na činjenicu da odaziv na liječenje može biti bitno različit. Ono što miševe liječi možda će čovjeka gurnuti u još goru bolest. Recimo, miševi imaju daleko više inzulinskih receptora, tako da će na sve lijekove koji djeluju na produkciju inzulina (npr. one za dijabetes) reagirati dosta drugačije od ljudi. Između ostalog, slično se već događalo i s nekim kortiko­steoridima. Takvih primjera je puno. Velike frustracije nastaju kada se rezultati iz životinjskih studija nikako ne mogu replicirati na ljudskim stanicama. Ljekovitost je slaba ili nikakva, a nus-pojave preozbiljne. Sav rad je vjerojatno bio uzaludan, a studenti-volonteri su možda ozbiljno otrovani.

Zbilja mi je interesantno kako se oboljeli lako navuku na klinička istraživanja novih lijekova, posebno kada su u pitanju ozbiljne bolesti. Privuče ih činjenica što je lijek nov (po nekoj logici trebao bi biti bolji od dosadašnjih) i što je terapija besplatna, bez ograničenja trajanja. A ne treba se ni hrvati s državnom administracijom i praznom blagajnom. (Međunarodno istraživanje, novi lijek, primljen sam!!! Koja sreća…) Pritom zaboravljaju da preuzimaju ulogu pokusnih miševa i da ih baš nitko neće zaštititi ako išta pođe po zlu. Riskirate zdravlje daleko više nego kod bilo kakvih alternativnih pripravaka, pa makar te iste pripravke pratila reputacija da su nedovoljno ispitani. Sudjelovanje u takvim istraživanjima već je mnoge koštalo života ili teških posljedica. Ako se tako nešto dogodi, vama ili vašoj obitelji diskretno će ukazati na činjenicu da vas nitko na to nije prisiljavao i da ste dragovoljno preuzeli sav potencijalni rizik. Iza svjetla reflektora i bez prava na žalbu.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]