Jasno je da, iako ga često preporučamo, plivanje nije uvijek i najsretnije pomoćno ljekovito sredstvo kod nekih kroničnih bolesti.

Križobolja i išijas. Naravno, kod akutnih bolova i kod zakočenja, nije uputno plivati, ali kada su bolovi kronični, dakle, manje jaki, ali traju dugo vremena, plivanje vam može smanjiti, a nerijetko vas i posve osloboditi bolova. Ovdje bih svakako preporučio leđni stil kao najbolji. Pokreti ruku, kao i kompleksni pokreti trupa, jačaju i istežu gotovo cijelu kralježnicu. Prsno plivanje i slobodni stil nisu loši, ali tek povremeno. Hodanje kroz plićak, kada je nivo vode u visini struka, također će pomoći jačanju mišića zdjelice i nogu, čija je snaga vrlo važna kod rasterećenja donjeg dijela leđa.

Spondiloza vratne kralježnice. Ovdje moram biti posve decidiran - ako ne možete plivati nikako drugačije osim prsno, tada nemojte plivati uopće. Naime, položaj koji glava zadržava pri prsnom plivanju, a to je zabačaj unatrag, vrlo je nezgodan za vratni segment, a posebice kod spondiloze. Zatim se tu pribrajaju i kružni pokreti ruku uz glavu nepokretnu u opisanom položaju. Sve zajedno rezultira još većim pritiskom koštanih izbočina i mekih tkiva na izlazišta živaca te posljedično novom napetošću i bolovima u vratnom segmentu, uz trnjenje i bolove u rukama, glavobolje, a moguće i vrtoglavice. Tako kod spondiloze vratnog segmenta valja plivati leđno, brčkati se u plićaku te mnogo vježbati na suhom.

Reumatološka oboljenja. Ima ih mnogo, a svako je od njih priča za sebe i ne može se dati uopćeni savjet o korištenju mora u svrhu liječenja. Reumatoidni artritis, kao najčešći od njih, ipak generalno dobro reagira na kupanje i sunčanje. Ovdje bih naglasio da valja izbjegavati hladno more i vrlo dugo plivanje bez obzira na stil. Prednost treba dati kratkim dionicama uz prekide za odmor i sunčanje. Sve to, dakako, vrijedi samo ako je ova bolest u svojoj kroničnoj fazi, nikako kod jakih bolnih i upalnih stanja praćenih velikim oteklinama.

Dakle, reći da je plivanje uvijek dobro, otprilike je isto kao i reći da je trčanje uvijek dobro, pa zatim srčanog bolesnika poslati na jutarnji jogging. Kompleksno kakvo jest, plivanje zahtijeva ne samo bazičnu motoričku spretnost koja će plivača održati na vodi, već i snagu, kondiciju, kao i zdrav lokomotorni sustav. Ako bilo što od toga nedostaje, tada valja velikoj vodi prići s oprezom i dužnim poštovanjem. Unutar ovako malog prostora nije moguće obraditi sve bolesti i bolna stanja u kojima bi plivanje, posebice u moru bilo blagotvorno, stoga bi bilo od koristi da svatko tko pati od kakva kronična stanja ili akutne ozljede zatraži savjet fizioterapeuta ili liječnika o tome je li plivanje upravo ono što mu treba. Tim će postupkom smanjiti mogućnost novih ozljeda, a u isto vrijeme povećati izglede za liječenje starih.