Kako je sadržaj kolesterola u ribi vrlo visok (veći nego u mesu domaćih životinja), mitovi o ljekovitosti ribe i ribljeg ulja (po pitanju krvožilnih bolesti) djeluju u najmanju ruku diskutabilno. Cijeli mit je i nastao isključivo zbog nespremnosti ljudi sa začepljenim žilama da prihvate dijetu vrlo siromašnu mastima. Doista, LAKŠA ALTERNATIVA JE ŠOPANJE MASNOM RIBOM I RIBLJIM ULJEM. I čekati čudo. Ne mogu reći da je ovakav postupak posve beskoristan. Tako, ljubitelji ribe mogu očekivati nešto niži nivo masnoća u krvi (triglicerida) nego ostali. Neki istraživači drže da su zbog toga srčane bolesti malo rjeđe. Još važniji je utjecaj na krvni kolesterol. Određena saznanja govore da riblje ulje (za razliku od ribljeg mesa) pomaže i na tom području. Ono što se često previđa je količina ulja koju treba popiti u svrhu iole značajnijeg snižavanja razine kolesterola. A POKAZALO SE DA TREBA POPITI ČAK 75-100 G ULJA!! I TO ODJEDNOM!! Stvarno velika količina. Preciznije, 675-900 dodatnih kalorija. Velika je šansa da ovakvi viškovi završe u masnim naslagama. Znamo da je debljina ulaznica za arsenal bolesti. Osim toga, imajte u vidu da riblje ulje sadrži značajne količine kolesterola. DODAJETE UPRAVO ONO ČEGA SE ŽELITE RIJEŠITI. Odnosno, pijete masti i kolesterol u svrhu sniženja kolesterola u krvi. Ima li to puno smisla? Hodate na ivici provalije i prijetnja od pada je konstantna. Može se desiti da popijete premalo (i ostat će vam SAMO određeni negativni “repovi”), a može se desiti i da se pretankate (s još gorim posljedicama). Kada su visokorizičnim pacijentima davali svakodnevno kapsule s 12 g ribljeg ulja, i to kroz 28 mjeseci, pokazalo se da napredovanje ateroskleroze nije zaustavljeno. ZAČEPLJENOST ŽILA SE I POVEĆALA. Nadalje, prema dostupnim analizama, popularni preparat ribljeg ulja MaxEPA čak i PODIŽE RAZINU LDL KOLESTEROLA. Kako bi isključili utjecaj velike količine kolesterola iz ulja, izradili su pripravak bez kolesterola. Rezultati su bili slični, pri uobičajnoj dozi od 12 1-gramskih kapsula dnevno. Primarni razlog (eventualne) ljekovitosti ribljeg ulja krije se u omega-3 masnim kiselinama (popularno zvanih EPA). OVE MASTI ZAPRAVO RAZRJEĐUJU KRV, čime tendencija za stvaranje arterijskih ugrušaka postaje manja. (Već znate da su ugrušci ključni razlog smrtnih ishoda kod krvožilnih bolesti.) Može se računati i s određenim usporavanjem aterosklerotičnih promjena (zapravo, usporava se rast mišićnih stanica na arterijskim stijenkama). Eskimi jedu puno ribe, pa je pojava infarkta kod njih rjeđa nego kod drugih populacija. EPA se ne nalazi samo u ribljem ulju. Ima je i u cjelovitim žitaricama, grahoricama, algama i sojinim proizvodima. Nekoliko je prednosti biljnih izvora. Već smo vidjeli da riblje ulje sadrži dosta zasićenih masti i kolesterola. Dalje, kod dijabetičara može izazvati nekontrolirano dizanje nivoa glukoze u krvi. SOLIDNA KOLIČINA RIBLJIH PROTEINA UZROKUJE GUBITAK KALCIJA IZ KOSTIJU. Koncentracija otrova u ribi obično je daleko veća nego u žitaricama. Tko jede puno masne ribe ili pije puno ribljeg ulja imat će masniju kožu i više akni. Neki su utvrdili da takva osoba i miriše na ribu. Istina je da je riblje ulje bogatije omega-3 masnim kiselinama (u odnosu na biljne izvore), ali da li je to prednost? Grušanje neće nastupiti ni tamo gdje biste to itekako željeli, npr. kod ranjavanja. Tako će sprečavanje tijela da čini ono što bi trebalo činiti MOŽDA ZNAČITI ZNATNO POJAČANO KRVARENJE I BESPOTREBAN GUBITAK ŽIVOTA. (Automobilske i druge nesreće nisu nimalo rijetke.) Ili veću šansu za izljev krvi u mozak. E, sada, da li EPA donosi više koristi ili štete? Veliki umovi još razmišljaju, ali jedno je nesporno. INFARKT NIJE POSLJEDICA NEDOSTATKA RIBE ILI RIBLJEG ULJA. Razloge treba zasigurno potražiti u drugim nezdravim navikama. Generalno gledajući, ako vas “eventualno malo bolje” zadovoljava, onda će i omega-3 možda ispuniti vaše zahtjeve. Nego, kako vam je prijala današnja čaša ribljeg ulja? Skupi koncentrat masnoće umotan u previše jeftine nade… Slijedeći put: Ne jedem masno, a ipak…