Više od devedeset posto vo­zača nikad nije otvorilo kutiju prve pomoći, što je odlično, ako nikome nije trebala pomoć, ali je i nemali dio onih, koji su možda mogli spasiti nečiji ži­vot, no takvi pored prometne nezgode u kojoj ima ozlije­đe­nih, prođu ne trepnuvši. Neki ne znaju kako pružiti prvu pomoć, pa se boje da nestru­čnim pristupom nekoga još više ne ozlijede. Oni prvi neka razmisle kako bi bilo njima ili njihovim bližima u istoj situ­aciji, i što bi mislili o ljudima koji znaju da mogu i trebaju pomoći, ali samo prođu, jer, to se dogodilo nekom drugom. Oni drugi koji imaju u sebi humanosti, ali i straha, trebali bi malo proviriti u priručnike za pružanje prve pomoći i tako možda spasiti život. Nema veće nagrade od spoznaje da si ne­kome u potrebnom trenutku po­mogao, a ako se još spasi ži­vot.... pa zar postoji nešto veće.

U današnje vrijeme, opravdan je i strah od zaraze, jer se unesrećeni u krvi može nositi i neku bolest, pa ne daj Bože da se prilikom pomoći porežete na neki oštri rub automobila i tim mjestom dođete u kontakt s njegovom zaraženom krvlju, možete si, u najboljoj namjeri napraviti problem za cijeli život. Davanje umjetnog disa­nja, naročito onima koji u sebi imaju veće količine alkohola također predstavlja problem. No, tu je prednost nove prve pomoći, jer osim male knjižice uputa kako postupiti u kri­tičnim situacijama i osnovnog sanitetskog materijala, sadrži i tanke kirurške rukavice za jednokratnu upotrebu, aluminij­ske folije za prekrivanje opeklina, ali i zaštitnu foliju za um­jetno disanje. Dakako da nai­lazak na mjesto nezgode, gdje ima ranjenih ili poginulih, uvijek izazove šok, pa čovjeka uhvati panika i ne zna što bi prije učinio. Svi priručnici za takve slučajeve navode da naj­prije treba sačuvati vlastiti život i život povrijeđenog, spriječiti pogoršanje stanja po­vrijeđenog i osigurati pravilan transport do najbliže zdrav­stvene ustanove. Nikad ne tre­ba srljati, a treba razmišljati glavom, a ne srcem, jer i jedan pogrešan potez može ugroziti vas ili unesrećenog. To se naj­prije odnosi na slučaj da je vo­zilo u plamenu ili da je u takvoj poziciji da se vašim nastoja­njem izvlačenja povrijeđenog prevrnuto vozilo pomakne i tako vas prikliješti.

Najvažnija stvar, prilikom izvlačenja iz smrskanog automobila, vaša je procjena da unesrećeni nije ozlijedio kič­mu, jer ste ga, u tom slučaju nestručnim izvlačenjem uniš­tili za cijeli život. Najhitniji i najvažniji postupci su svakako očuvanje disanja i zaustavljanje krvarenja. Još su neke važne stvari, koje treba brzo obaviti, naročito ako se nezgoda dogo­dila noću i to na nekom dijelu gdje se razvijaju veće brzine. U takvim slučajevima nije rijet­kost da iz istog smjera na nezgodu naleti drugo vozilo, pa su posljedice još gore. Vaš automobil parkirajte desetak me­tara iza nezgode i upalite četiri žmigavca, farovima osvijetlite mjesto nezgode i iza vašeg vozila još postavite sigurnosni trokut na potrebnoj udaljenosti. Danas kad, gotovo svi ima­mo mobitele, odmah pozovite hitnu pomoć. Ozlijeđenog ne treba ostaviti samog, i ako je pri svijesti, treba pokušati razgo­vorom tu svijest održati. Nikad nemojte misliti da loš izgled unesrećenog, znači i njegov kraj, pa odustati od pomoći. Čo­vjek koga ste spasili, ostat će vam prijatelj cijelog života, a vi ćete biti bogatiji za humano djelo koje se ne može platiti ni­kakvim novcem...