Postoperativna njega
Posebno su teška prva 24 sata sa takvim iznimno temperamentnim životinjama. Na vlasniku je tada da im spriječi kretanje, pošto se lako može dogoditi da životinja padne te se povrijedi. Kod većine operacija podvezani su krvni sudovi koji se moraju prerezati pa nagli nezgodan pokret ili pad može prouzročiti krvarenje. Ponekad nema druge nego leći kraj psa i jednostavno mu ne dozvoliti da ustane. Dvanaestak sati nakon operaciji već je lakše jer se životinja umiri, a i prisebnija je. Sa macama je najsigurnije da budu zatvorene u transportnoj kutiji. Ona sasvim dovoljno ograničava kretanje. Ukoliko maca u kutiji divlja i pod svaku cijenu želi van (grize rešetke, grebe, baca se po kutiji) onda ju treba pustiti slobodnu da se bacakanjem po kutiji ne bi povrijedila.
Pristup svakoj životinji je individualan i sam vlasnik će najbolje procijeniti kako će njegov ljubimac najlakše podnijeti ovaj period mirovanja. No svakako treba sve isplanirati na način da operirana životinja ne ostaje bez nadzora barem prvih nekoliko dana. Ukoliko je zahvat izvršen ujutro, predvečer je većina operiranih sposobno stajati na nogama toliko da ih se može pustiti da obave nuždu kako bi mirnije proveli noć. Drugi, treći dan nakon operacije rana počinje zaraštavati i svrbjeti. U ovom periodu važno je zaštiti ranu te spriječiti da si pas ili maca ranu grickaju i ližu. Na taj način najčešće iziritiraju ranu, a mogu napraviti i ozbiljnu štetu ako odluče poskidati sve šavove. Zaštita rane postiže se ovisno o lokalizaciji rane sa zaštitnim ovratnikom i / ili povojem. Šavovi se obično odstranjuju osmi do deseti dan nakon zahvata i tek tada vlasnik može u potpunosti odahnuti pod uvjetom da je sve zaraslo kako treba. Posebno teški zahvati na kostima ili kralježnici uz ovu uobičajenu njegu zahtijevaju i fizikalnu terapiju, pa u tom slučaju vlasnici prolaze pravu malu edukaciju kako bi svojem ljubimcu olakšali i ubrzali uspješan oporavak.
Izdvojeni članci
Crumble s trešnjama
Od trešanja možemo raditi kompote, džemove, marmelade, likere, rakije, piree, pjenice, umake, voćne salate, torte i kolače… No ipak su najslađe svježe! A ako ih imate viška, isprobajte ovaj brz i ukusan desert – crumble s trešnjama!
Palačinke od medvjeđeg luka
Medvjeđi luk – poznat i kao srijemuš, crijemuš, divlji ili šumski luk – raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje često u gustim populacijama u potpunosti prekriva šumsko tlo. Svi dijelovi biljke su jestivi, a okusom podsjeća na češnjak ili vlasac. No, prilikom berbe treba biti oprezan jer na istim staništima često rastu i otrovne biljke poput mrazovca i đurđice
Panna cotta od jagoda – savršena proljetna slastica
Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti