19.12.2002.
Povrće u suvremenoj prehrani
Povrće predstavljaju izrazito bitnu, a po mnogim nutricionistima i najvažniju skupinu namiranica te bi u kvalitetnoj i zdravoj prehrani različito povrće svakodnevno moralo biti uključeno. Povrće je važnija grupa namirnica od voća i svakodnevno bi ga trebalo unositi u najmanje tri do pet obroka. Tamno zeleno povrće (svježa salata, špinat, blitva) obzirom da predstavlja najvažniji izvor željeza moralo bi biti zastupljeno u barem nekoliko obroka tjedno. Osim željeza, povrće predstavlja najvažniji izvor vlakana (mahunarke, gomoljasto povrće), vitamina A (mrkva, tikvice), nekih vitamina iz grupe B (šparoga, grašak, špinat) i kalcija (rajčica). Svježe bi povrće u odnosu prema kuhanom trebalo biti zastupljeno u barem trećini obroka obzirom da se kuhanjem djelomično gubi njegova nutritivna vrijednost. Zbog lakše probavljivosti određene dnevne potrebe za voćem i povrćem mogu se nadonaditi i unošenjem voćnih ili povrćnih (!) sokova. Međutim, važno je napomenuti da su komercijalni sokovi u principu tijekom pripreme podvrgnuti pasterizaciji (s ciljem uništavanja potencijalno unesenih bakterija) s čime je također djelomično izgubljena nutritivna vrijednost ovih namirnica pa obzirom na to ne predstavljaju apsolutnu zamjenu za sveže voće i povrće. Stoga je preporučljivije koristi kod kuće, u mikseru učinjene sokove od povrća kao npr. "frape" od mrkve, špinata i sl. koji s nutricijskog stanovišta predstavljaju adekvatnu zamjenu za voće i povrće.