10.10.2002.
Prehrana adolescenata
Razdoblje adolescencije predstavlja razdoblje daljnjeg rasta i tjelesnog sazrijevanja te je praćeno dodatnim porastom nutricijskih potreba. Rast je posebice intenzivan u djevojčica između 11 i 14 godine, a u dječaka između 13 i 16 godine života. U ovom razdolju formiraju se tipične konture ženskog odnosno muškog tijela, stvaraju se depoi masnog tkiva, odnosno definitivno se formiraju mišići. Tijekom adolescencije važno je zadovoljiti pojačane kalorijske, ali i brojne metaboličke zahtjeve organizma, dakle unositi sve potrebne nutricijske sastojke svakodnevno i u primjerenoj količini. Dnevne kalorijske potrebe mladića između 15 i 18 godine iznose oko 2500 do 3000 kcal. dok su dnevne potrebe djevojaka iste dobi oko 2000 do 2200 kcal. Dakle, djevojke u ovom razdoblju moraju značajno više paziti na ispravan odabir namirnica kako bi zadovoljile zahtjevne metaboličke potrebe, a konzumirale manju količinu kalorija. Posebice je potrebno paziti na odgovarajući unos bjelančevina, vitamina i minerala obzirom da su potrebe za tim prehrambenim sastojcima povećene tijekom cijelog razdoblja rasta i sazrijevanja organizma. U svakodnevnoj prehrani najčešće se pojavljuje nedostatak A, D i B6 vitamina te cinka, kalcija i željeza (djevojke!). Od navedenih nutricijskih sastojaka najčeći je nedostatak kalcija koji je direktno povezan s povećanom učestalošću osteoporoze u kasnijim razdobljima života, posebice u žena. Stoga bi adolescenti svakodnevnu dijetu morali temeljiti na mlijeku i mliječnim proizvodima, plavoj ribi, zelenom i svježem povrću te voću, prvenstveno tropskom. I u adolescentskoj dobi važno je pridržavati se pet do šest dnevnih obroka uz izbjegavanje različitih manjih konzumacija između njih (npr. sladoled, kolači, slatkiši, grickalice).