Parenje, graviditet, a kasnije laktacija fiziološki su procesi, no ipak je u to vrijeme potrebno posebnu pažnju posvetiti prehrani jer se radi o iznimnim zahtjevima za organizam. Prije planiranog parenja kujicu treba očistiti od vanjskih i unutarnjih parazita, potrebno je obaviti sva potrebna cijepljenja kako bi ona imala optimalan imunitet koji će prenijeti štencima. Mršave ili debele ženke mogu imati problema s koncepcijom kao i kasnije sa okotom, pa se preporuča da se pare samo one ženke koju su u dobroj tjelesnoj kondiciji. Prva 4 tjedna nakon parenja nije potrebno povećavati količnu niti kvalitetu ponuđenog obroka, pod uvjetom da je kujica i inače hranjena kavlitetnom hranom. Dodaci prehrani kod gravidnih ženki mogu izazvati velike probleme. U kvalitetan obrok nije potrebno dodavati ništa pa čak ni mlijeko ni meso. Dodavanje kalcija i vitamina D može uzrokovati kalcifikaciju mekih tkiva i anomalije u štenaca, a neće prevenirati pojavu eklampsije. hranjenje samo mesnim obrokom, bez dodanih karbohidrata uzrokuje hipoglikemiju u kasnom graviditetu što može dovesti do većeg broja mrtve štenadi. Mnoge kujice će početi slabije jesti negdje u 3. ili 4. tjednu graviditeta što u pravilu jako zbuni vlasnike jer očekuju da se unos hrane poveća, međutim ovo je sasvim normalno. U prvih 5, 6 tjedana graviditeta, bebe dobiju samo 30% svoje težine, pa zbog toga ne dolazi do velikih promjena u tjelesnoj težini ženke. Štenad započinje vrlo brzo rasti posljednja 3 tjedna, pa se težine ženke poveća za oko 20%. Dakle, prvih mjesec dana nakon parenja nije potrebno povećavati količinu hrane. Nakon toga, količinu hrane treba postupno povećavati, tako da u vrijeme okota ženka dobiva 20% veći obrok nego ranije. U ovom periodu obrok treba razdijeliti na 2 do 3 manja obroka, a u posljednjih desetak dana i na 5, 6 manjih obroka pogotovo ako kujice nose veće leglo. Jednostavno nemaju dovoljno mjesta da želudac primi veću količinu hrane odjednom. Količina hrane koja je potrebna u periodu laktacije ovisi prvenstveno o veličini legla. Osnovno je pravilo da u prvom tjednu nakon okota kujici treba davati 1 i pol puta veći obrok nego inače, u drugom tjednu dvostruko više, a u trećem tjednu pa sve dok štenci ne prestanu sisati potrebna je i trostruka količina hrane. Laktacija je najobilnija kada su štenci stari od 2 do 3 tjedna. U trećem tjednu starosti počinjemo nadohranjivati štence, pa isto tako i smanjivati količinu hrane koju nudimo mami.
Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti
Medvjeđi luk – poznat i kao srijemuš, crijemuš, divlji ili šumski luk – raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje često u gustim populacijama u potpunosti prekriva šumsko tlo. Svi dijelovi biljke su jestivi, a okusom podsjeća na češnjak ili vlasac. No, prilikom berbe treba biti oprezan jer na istim staništima često rastu i otrovne biljke poput mrazovca i đurđice
Od trešanja možemo raditi kompote, džemove, marmelade, likere, rakije, piree, pjenice, umake, voćne salate, torte i kolače… No ipak su najslađe svježe! A ako ih imate viška, isprobajte ovaj brz i ukusan desert – crumble s trešnjama!