Namjeravate li desetak godina kuhati psu, najisplativije je potražiti (obično je potrebno i platiti) savjet stručnih osoba

 

Kako pravilno hraniti psa ili mačku vječno je pitanje i jedno od najčešće postavljenih u veterinarskoj ambulanti. Kako se mijenjaju trendovi i navike u prehrani ljudi, istim tim promjenama podložna je i prehrana naših ljubimaca. Naravno, oni ne biraju sami što će jesti, već ovise o svojim vlasnicima koji vrlo često vlastite prehrambene navike na neki način prenose na svoje ljubimce.

Zdrav život, zdrava hrana, sirova hrana - to su termini koji su danas opće prihvaćeni i svakodnevno se sve više ljudi nastoji hraniti što pažljivije kako bi bili što zdraviji. Upravo prehrani poklanja se najviše pažnje, jer je to nešto na što svatko od nas može utjecati.

Kada je u pitanju prehrana pasa i mačaka posljednjih godina javlja se nekoliko trendova kojima je zajedničko da vlasnici ne žele hraniti psa ili macu komercijalnom hranom, koju generalno preporučujem, iz ovog ili onog razloga.

Vlasnici koji su sami vegani ili vegetarijanci žele na sličan način hraniti svoje ljubimce. Takav način prehrane za mace ne preporučuje se ni u kojem slučaju jer su mačke obligatorni mesožderi. Kao alternativu za one vlasnike mačaka koji nikako ne pristaju davati maci hranu koja sadrži meso, postoje konzerve nekih proizvođača hrane koje umjesto mesa sadrže pileću mast, pa možemo reći da su polu-vegetarijanske.

Kod pasa stvar nije tako ozbiljna kao kod mačaka, ali potrebna je zaista dobra educiranost vlasnika kako bi složili pravilan obrok i u njega dodali sve ono što mu nedostaje. Zbog toga ne savjetujem da vlasnici sami pripremaju vegetarijanski obrok za psa, već u tom slučaju preporučujem komercijalnu vegetarijansku hranu za pse koja je danas dostupna na tržištu. Problem je u tome što ova alternativna rješenja obično vlasnicima nisu prihvatljiva, pa onda svakako savjetujem da potraže savjet veterinara nutricioniste kako ne bi došlo do ozbiljnog narušavanja zdravlja psa.

Zatim imamo vlasnike pasa i mačaka koji ne želi kupovati gotovu hranu za psa ili macu jer su uvjereni da je ona neprirodna i štetna ili smatraju da je preskupa. U tom se slučaju odlučuju za obrok koji će sami pripremiti kod kuće, dakle odluče kuhati svojem psu. Jedan od razloga zbog kojeg se vlasnici odlučuju na ovaj način hranjenja su i želje ljubimca - naime svaki će pas radije polizati gulaš s vašeg tanjura nego pojesti komadić dehidrirane hrane. Ukoliko im damo na izbor, pas više neće htjeti jesti dehidriranu hranu i vlasnici se odlučuju na kuhanje.

Kod kuće spremljen obrok, kao i svaki kvalitetan obrok, mora zadovoljiti dva glavna kriterija: jedan je da sadrži sve hranjive tvari koje su psu ili maci potrebne, a drugi je da su iste dobro izbalansirane, tj. da su prisutne u obroku u pravilnim omjerima. Dobru izbalansiranost obroka nije nimalo jednostavno postići u kućnim uvjetima. Danas nije teško naći recepte za kuhani obrok psu, no uvijek uzmite u obzir da nisu svi psi jednaki. Treba uzeti u obzir razlike u veličini psa, spolu, dobi, a najvažnije je ne zanemariti periode kada organizam psa ili mace ima posebne, pojačane potrebe po određenim hranjivim tvarima:  rast, graviditet, laktacija, povećani fizički napori. Jasno je da obrok ne može biti jednak za štene psa velike pasmine koje je u periodu intenzivnog rasta i za stariju, steriliziranu kujicu, manju rastom, koja samo malo prošeta dva puta na dan.

Sve to treba uzeti u obzir prilikom odabira recepta za pripremanje obroka.

Ako se ozbiljno “uhvatite posla” i potrudite se u početku dobiti korisne informacije od strane stručnjaka, na ovaj način možete pripremiti ukusan i kvalitetan obrok vašem ljubimcu. Što se tiče financijske isplativosti, ako imate većeg psa ovakav će obrok biti skuplji od komercijalnog, a za malene pasmine otprilike su troškovi isti.

Namjeravate li desetak godina kuhati psu, najisplativije je potražiti (obično je potrebno i platiti) savjet stručnih osoba. To su veterinari sa završenim specijalistički studijem nutricionizma u SAD-u.

Osim vegetarijanskih obroka, cjelovitog kuhanog obroka jedan od načina prehrane pasa jest i hranjenje BARF-om.

Popularni izraz BARF  znači “biologically appropriate raw food”. Radi se o hrani koja sadrži sirovo meso, kosti, goveđe burage, nešto povrća. Takvu vrstu hrane možete kupovati već pripremljenu, zaleđenu, a u posljednje vrijeme mnogi je vlasnici pripremaju sami. Ako kosti u takvoj hrani nisu dobro sameljene, postoji opasnost od gastrointestinalnih problema kao i fraktura zubi. Smatra se da je i ovakav način a hranjenja ljubimaca opasan zbog mogućeg prijenosa nekih zaraznih bolesti. Ova hrana obično je bogata mastima, pa je psi vrlo rado jedu. Mnogi su pristaše ovog načina hranjenja jer ga smatraju najprirodnijim, iako struka smatra da je većina BARF obroka loše izbalansirana, pa je preporuka da se sadržaj analizira i eventualno poboljša s nekim dodacima. U svrhu analiziranja sastojaka dans su dostupni stručnjaci pa svakako preporučujem da se savjetujete s njima ako odaberete ovaj način prehrane.