Preslica sadrži obilje minerala, a osobito je bogata silicijem, pa nam kao dio čajne mješavine može pomoći kod potrebe za mineralizacijom tijela, primjerice, kod osteoporoze.


Preslice su vrlo specifične i lako prepoznatljive biljke. U Hrvatskoj raste više vrsta preslica, no samo je jedna ljekovita - njivska ili poljska preslica (Equisetum arven­se). Postoje  četiri vrste preslice koje su otrovne, pa, ako želite brati preslicu, jako je bitno da ju prvo berete s nekim tko ju dobro poznaje, sve dok sami bolje ne upoznate biljku.
 
Otrovne preslice najjed­nos­tavnije ćemo prepoznati po tome što su im „grančice“ usmjerene prema dole ili su vodoravno položene, dok su kod ljekovite preslice „gran­čice“ usmjerene prema gore. Druge vrste otrovnih preslica imaju mali tamni klipić na vrhu glavne vertikale „gra­ne“ ili na vrhovima bočnih izdanaka.
 
Ljekovita preslica naraste od 20 do 40 cm. Kao ni os­tale vrste preslica, nema cvijet niti razvijen list, a samo tijelo biljke izgledom pod­sjeća na mali bor. 

Ova specifična biljka koja potječe još iz prahistorije ima dva oblika. 

U rano proljeće prvo iz­rastu fertilni izdanci vrlo blijede smećkaste boje koji imaju oblik šparoge. Nakon njih, na istom mjestu (preslica je trajnica) izrastaju zeleni ljekoviti oblici, oni koji pod­sjećaju na boriće. 

Preslica je jak diuretik, pa se tradicionalno često koristi kod izbacivanja nakupljene vode iz organizma, kao što je to primjerice kod visokog kr­vnog tlaka. Druga česta primjena je kod urinarnih infekcija, no treba napo­me­nuti da se ne smije koristiti kod upala bubrega ili akutnih upala mjehura, jer će ja­kom diurezom iscrpiti već io­nako iscrpljen organizam. 

Sadrži i obilje minerala, a osobito je bogata silicijem, pa nam kao dio čajne mje­šavine može pomoći kod potrebe za mineralizacijom tijela, primjerice, kod osteoporoze, kada pomaže jača­nju kostiju, ali i jačanju kose i noktiju. Silicijevi spojevi ja­čaju sve tkivo, pa nam tako mogu pomoći i kod suhe i tanke kože, kože sklone bo­ra­ma ili kože koja je pod raz­nim osipima. U tu svrhu umivat ćemo se u čaju od preslice. 

Ako vam padne na pa­met da preslicu macerirate u ulju, znajte da nećete pu­no postići, jer se njene lje­kovite tvari tope samo u vodi i vodi sličnim medijima. Kako ju, dakle, treba pri­praviti da bis­mo izvukli ono najbolje? 

Prvo ju treba macerirati u vodi 4 do 5 sati, a potom zakuhati na 15 minuta, poklopiti, pustiti da se smlači te piti kao čaj ili raditi od nje obloge.