Činjenica je da barem dvije trećine dima iz goruće cigarete odlazi u okolinu, a ne u pušačeva pluća. Ovaj sporedni dim ne prolazi kroz filter, pa sadrži bitno više kancerogenih čestica

Štetnost pušenja nikada nije bila upitna, ali je činjenica da su ponašanje pušača i odnos prema pušačima nekada bili drugačiji. Pušenje je na jako rijetkim mjestima bilo zabranjeno, čime su svi nepušači terorizirani preko svih razumnih granica. Rijetko gdje da u vidokrugu nisu izranjale pepeljare. Eventualne sigurne lokacije bile su rijetke, možda mračna šuma malo dalje od civilizacije ili negdje oko kratera na Mjesecu.

Sjećam se kancelarija, koje su sličile na plinske komore. Sjećam se onog užasnog, koncentriranog dima, koji se zavlači u svaku poru,koji se skladišti u sirotim plućima i koji se kao kliještima hvata za robu, kosu i moždane vijuge. Pogled kroz oblak duhanskog dima je poput pogleda kroz oblak smrti. To je mjesto gdje živa materija umire na rate. Nažalost, podrazumijevalo se da nepušači moraju sve trpjeti, htjeli to ili ne. „Zajedno ćemo u grob“ je svakako nepravedno i iracionalno načelo, ali zadržalo se zabrinjavajuće dugo.

Srećom, dosta toga se izmijenilo. Zone bez dima znatno su proširene, vrlo konkretan rak pluća je na cigaretnim kutijama, društveni status pušača tone prema samom dnu. Sve smo bliži situaciji da svatko procesuira svoj dim, odnosno da sve strahote dima snosi samo onaj koji ga stvara. Stvarno, zašto bih ja akumulirao posljedice tuđih poroka?

Činjenica je da barem dvije trećine dima iz goruće cigarete odlazi u okolinu, a ne u pušačeva pluća. Ovaj sporedni dim ne prolazi kroz filter, pa sadrži bitno više kancerogenih čestica. Svi koji se nađu u takvom okruženju nadišu se i ugljičnog monoksida i nikotina i kadmija. Ako konstantno boravite barem sat dnevno u prostoriji s aktivnim pušačem, povećat ćete vjerojatnost nastanka raka pluća za skoro 100 puta, daleko više nego da konstantno boravite u zgradi s visokim sadržajem azbesta. Pluća pušača sadrže radioaktivne čestice u količini, koja bi se akumulirala od 300 rendgenskih snimaka godišnje. Nesumnjivo, dosta toga ulazi i u atmosferu, za dug i zdrav život svih stanovnika, a pogotovo djece. Bebe i mala djeca dišu brže od odraslih, pa zato akumuliraju i više zagađenja. Trudnice bi trebale znati da već i jedna cigareta dnevno može oštetiti fetus. Tako će i rizik od mentalne retardacije biti veći. Mlijeko majki-pušača sadrži značajnu količinu nikotina. Ne baš najbolja hrana za početak života. Znate, pušači po mnogočemu podsjećaju na opasne napadače smrtonosnim oružjem.

Ne znam da li je pušenje glavni zdravstveni problem našeg doba, ali zasigurno je tu negdje. Mnogo uništenih života i razorenih obitelji. Impresivno mi je kada pušači tvrde da im pušenje nimalo ne smeta, što je i važan razlog da se ne odriču užitka. Ti isti kasnije dime i po bolničkim zahodima, istovremeno optužujući lošu sudbinu kada CT otkrije bolest posvuda i kada tumorski markeri narastu stotinjak puta iznad normale. Nerijetko, ti isti puše i kada su sve lađe potonule. Vrijeme plakanja izgubljeno u oblaku dima.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]