Četiri su tjelesna parametra koja bi trebalo znatno poboljšati prije skijanja, a da bi se spriječile moguće ozljede. To su snaga mi­šića, kondicija, fleksibilnost i br­zina proprioceptivnog odgovora (propriocepcija).

- Slabi mišići ljudi nena­viknutih na fizičku aktivnost nisu sposobni učiniti sve ono što traži jedna naporna aktivnost kao što je skijanje. Stoga vježbe snage predstavljaju temelj pri­prema za zimski odmor. Pove­ćanje snage mišića nogu i trupa važno je kako bi se zaštitili zglobovi koljena i kuka, te kralježnice, koji su i u najvećoj opasnosti od ozljeđivanja, kako pri padovima, tako i pri intenzivnom skijanju.

- Kondicija u smislu izdr­žljivosti, druga je poluga u prevenciji ozljeda, ali se često zaboravlja kao faktor rizika na snije­gu. Ali, izvanredno je važno biti “u kondiciji”, jer čak i kada snage imate dovoljno, ali teško dola­zite do daha, umor nastupa brzo, kao što brzo slabe refleksne reakcije, te je mogućnost oz­lje­đivanja povećana. Ako ste vježbama snage pripremili mi­ši­će, kondicijske vježbe, poput trčanja, vožnje bicikla, pa čak i brzog hodanja, pripremiti će pluća, srce i krvožilje na sva ona opterećenja koja ga čekaju na bijelim vrhuncima.

- Fleksibilnost ili istegnutost direktno utječe na posljedice pa­dova na skijanju, naročito onih manjih, koji su i najčešći. Naime, nefleksibilni mišići i tetive mno­go će se vjerojatnije ozlijediti, no oni fleksibilni. Vježbe istezanja, ili popularni stretching najbolje sredstvo za pobolj­šanje fleksibilnosti, a samo 5-10 minuta na dan učiniti će mnogo za ligamente i tetive oko zglobova, te im omogućiti neusporedivo manju osjetljivost na traume koje očekujemo na zimovanju.

- Propriocepcija predstavlja brzinu refleksne mišićne kontrakcije uzrokovanima vanj­skim podražajem. Ona dolazi do izražaja pri hodanju po neravnom terenu, ili pri bilo kojem skijanju. Najbolje se trenira vjež­banjem na tzv. balansnim plo­čama, koje su danas sastavni dio gotovo svakog fitness centra.