Ako koža naginje problematičnoj, dio destilirane vode može se zamijeniti s hidrolatom. Hidrolat mora biti isključivo od certificiranih provjerenih proizvođača bez otapala i konzervansa

 

U prethodnom članku o ovoj temi mogli ste se informirati kako nabaviti posudu za pohranu i ono što ćete koristiti kao maramice.

Sada je vrijeme za izradu tekućine kojom ćete zaliti maramice! Uz malo znanja iz područja izrade prirodne kozmetike možete razviti različite recepture.

Kada se radi o vrlo malim bebama koje imaju izuzetno osjetljivu kožu, treba izbjegavati grubi papir, tražiti mekane pamučne maramice te izbjegavati bilo koji deterdžent. Kako je potrebna voda da bi oprala (ono što treba oprati), može se koristiti destilirana voda iz ljekarne s dodatkom glicerina i ulja. Glicerin također možete kupiti u bilo kojoj ljekarni. Ako koža naginje problematičnoj, dio destilirane vode može se zamijeniti s hidrolatom. Hidrolat mora biti isključivo od certificiranih provjerenih proizvođača bez otapala i konzervansa i ja bih se u tom slučaju kod vrlo malih beba pouzdala samo u Oshadhi, Pranarom i Florihanu. Za početne dane pogodni su prava lavanda i kamilica.

Na 200 ml tekućine (vode ili vode i hidrolata u jednakim omjerima) dodajte 20 g glicerola (na našem tržištu većinom je iz kokosa) te 20 g ulja. Ulje bi bilo dobro da je neko lagano i da nije na glasu kao alergen. Hladnoprešani organski suncokret koji obiluje vitaminom E je dobar izbor, može i organski badem, visokokokvalitetno organsko ulje repice ili kokosa su također dobri. Sve ovo možete mjeriti na kuhinjskim vagama ako su dobre. Sastojke možete kupiti u skoro svakoj (biljnoj) ljekarni. Svaki od sastojaka je neškodljiv i ne morate biti baš na 0,1 gram precizni. Sve zajedno pomiješajte te zagrijte na vrlo slaboj vatri. Ako mješavinu želite dodatno pojačati s konzervansima ili tvarima koje stabiliziraju emulziju, u nju dodajte i 10 kapi prirodnog vitamina E i 5 g dekspantenola. Kada je beba već stekla neki imunitet kože, u mješavinu možete ukapati i estrakt sjemenki grejpa koji u sebi nema konzervansa ili organskih otapala, 20 kapi na 200 ml tekućine. Ovu drugu skupinu sastojaka možete kupiti u prodavaonicama specijaliziranim za izradu prirodne kozmetike. Također ih dodajete kada ste zagrijali tekućinu i najbolje štapnim mikserom umutite u emulziju. Naravno, taj štapni mikser bi trebao biti samo za ovu svrhu ili makar prije bi ga trebali jako dobro oprati 70%-tnim alkoholom (isto kao i posudu i pribor koji koristite za izradu mješavine). Sada zalijete svoje maramice/ubruse i pustite da se dobro natopi. Ako ste u kućnoj verziji koristili kruti toaletni papir ili papirnate krute ručnike koje ste smjestili u što užu posudu, nakon što se natopi tekućinom izvadite središnji tuljac i od tuda, iz sredine vadite nove listiće. Ako bude viška tekućine (zavisno od količine i moći upijanja maramica) izlijte ju van, a ako fali, zamutite novu količinu. Ako vam ostane nešto tekućine, možete ju zamrznuti.

Kako bebe rastu i jača im imunitet kože, u recepturu je moguće uvrstiti i nešto što će biti sapun, što će prati i djelovati protiv bakterija. Tada u osnovnu recepturu dodate 5 g naribanog sapuna od 100%-tnog maslinovog ulja (ima ih, rade se, ali ih ne zna baš svatko napraviti) ili 5 g saponina juke koji kupujete u onim prodavaonicama za izradu kozmetike. Naravno, i ove sastojke dodajete na jako laganoj vatri ili još bolje u banja mariji miješajući lagano, no ovaj put ne miksate ih štapnim mikserom da ne stvorite nepotrebno obilje pjene.

U vlažne maramice koje ćete koristiti za intimno područje, pogotovo djece, nikako NE stavljajte eterična ulja, ikakva!

Prvi put će izrada možda malo potrajati, no drugi put će to već ići uhodano i biti gotovo dok vam se zagrije voda za kavu. U sljedećem članku o izradi drugih vrsta tekućina za zalijevanje maramica!