Za smirivanje grčeva u želucu može vam pomoći domaća kamilica, ali i stolisnik. Kod osjećaja mučnine pomognite si sa dva-tri gutljaja čaja od iđirota svakih sat vremena.


Čujem da su probavne viroze krenule harati po gra­du na Rječini. Kaže se da se čovjek razboli kada mu pad­ne imunitet, pa tijelo popusti tamo gdje je najslabije. Me­ne nikada ne boli grlo, nisam imala trbušnu virozu i pre­hlađena sam jednom u par godina, ali zato mi pri padu imuniteta odmah izbije herpes na usni. O tretiranju herpesa na usni ćemo jednom drugom prilikom, a da­nas ćemo odgovoriti na pita­nje Bojani koja nas je pi­tala kako biljem tretirati tr­bušne viroze. 

Prije svega, moramo na dijetu te smijemo unositi sa­mo malo posne hrane koja je lako probavljiva i nema ni­kakvih masnoća. Tijelo zna i samo da mu uobičajena pre­hrana smeta pa svu suvišnu hranu brzo izbaci na ovaj ili onaj način. Dvopek i bijela riža su dobar odabir. Naj­veća opasnost prijeti od de­hidracije, dakle, zaista mo­ra­te piti puno tekućine. Puno više nego vam je to ugodno. Bilo bi dobro i da u hranu stavite par zrna soli više, uzmete neki probiotik da vam smiri crijeva i  neki bilj­ni čaj koji će vam pomoći. A koji? 

Za smirivanje grčeva u že­lucu može vam pomoći do­maća kamilica, ali i stolisnik. Kod osjećaja mučnine pomognite si sa dva-tri gut­ljaja čaja od iđirota svakih sat vremena. Za smanjenje probavnih tegoba može nam pomoći anđelika i kičica (koja će djelovati i na sma­njenje temperature) ili prava kočara koja kao biljni aspirin snižava temperaturu. 

No, pitanje je koliku temperaturu možemo podnijeti i kada upotrijebiti čajeve koji ju snižavaju, jer njeno povi­šenje znači da se tijelo bori i pokušava uništiti viruse. 

Za smanjenje proljeva i nepotrebnog gubitka teku­ći­ne iz tijela može vam po­mo­ći neki od mnoštva čajeva s taninima kao što su  vrkuta, turica, list borovnice, kao i list dunje, kantarion, ali i primorski vrisak. Samo u slu­čajevima zaista jakih otjeca­nja tekućine posegnite za sjemenom velikog štavljaka koje će sigurno u potpunosti zaustaviti otjecanje tekućine. 

Ali oprezno, jer trbušna viroza i dalje bukti u tijelu, virusi rade svoje te ako prejako i prebrzo zatvorite „iz­laz“ moguće je da će sve sa­mo još više kuhati u vama. 

Dakle, ponovimo - što manje, isključivo suhe hra­ne, jako puno tekućine i ča­jevi koji polagano rješavaju stvar. A, kada primijetite da se viroza smirila, nabavite si kakav dobar čaj sa sluzima koji će pomoći obnoviti crijevnu floru i eventualnu izi­ritiranost crijeva (npr. korijen bijelog sljeza). 

Ako vam je probavni sustav slaba točka, sustavno radite na njemu. Najlakše i nama najdostupnije je to či­niti čajem od stolisnika. Pijte dnevno tri šalice lagano pri­pravljenog čaja i dižite imunitet probavnog sustava!