Važno je naglasiti da s okom nema eksperimentiranja raznoraznim kapima iz kućne ljekarne već je i kod najmanjih promjena potreban pregled veterinara


Rožnica je dio vanjske fibrozne ovojnice očne jabučice. Potpuno je prozirna, u njoj nema krvnih žila. Sastavljena je iz nekoliko tankih slojeva od kojih je najdublji sloj, onaj prema samom oku, elastičan i s unutarnje strane obložen endotelnim stanicama. Rožnica podliježe cijelom nizu patoloških promjena, no ovdje ću opisati samo one s kojima se najčešće susrećemo. Mnoga patološka stanja na oku dovest će do zamućenja rožnice, što je jedan od simptoma koji vlasnici prvo uoče i tada potraže pomoć veterinara.

Rožnica je vrlo izložena traumi, posebno kod pasmina koje imaju velike oči (pekinezer, mops) pa se nerijetko susrećemo s ogrebotinama rožnice koje dovedu do njenog zamućenja ili formiranja čira na rožnici. Važno je kod pregleda oka ustanoviti je li površina rožnice oštećena i, ukoliko jest, koliko je duboko oštećenje.

Naime, kod oštećenja rožnice kontraindicirane su sve kapi za oko koje sadrže kortikosteroide pa se prije određivanja takve terapije moramo uvjeriti da je rožnica intaktna. Važno je naglasiti da s okom nema eksperimentiranja raznoraznim kapima iz kućne ljekarne već je i kod najmanjih promjena potreban pregled veterinara kako se pogrešnom terapijom stvar ne bi dodatno pogoršala. Čir na rožnici, osim traume, mogu uzrokovati trepavice koje rastu u krivom smjeru i draže oko, strano tijelo u oku i slično. Stanje je vrlo bolno pa za temeljit pregled oka koristimo lokalni anestetik u kapljicama. Terapija je dugotrajna pa vlasnike uvijek pozivamo na strpljenje i upornost u liječenju koje je u pravilu uspješno. Kod tvrdokornih čireva na rožnici koji ne reagiraju na konzervativnu terapiju pristupa se operativnom zahvatu. Često vidimo i tzv. suhi keratitis kad do promjena na rožnici dolazi zbog nedovoljne količine suza. Rožnica postaje suha i započinje njena vaskularizacija - urastanje krvnih žila u rožnicu zbog čega ona postaje neprozirna.

Količinu suza zato obavezno izmjerimo kod svake patološke promjene na rožnici. Ako njihova produkcija nije dovoljna, vlasnika upućujemo na kapanje umjetnih suza što treba vršiti nekoliko puta dnevno.

Ponekad je takva terapija i doživotna. Kronična površinska upala rožnice koja se očituje urastanjem krvnih žila i limfocitnom infiltracijom rožnice (panus) česta je kod njemačkih ovčara. Kako je ova pasmina psa u nas još vrlo popularna mnogi će vlasnici znati o čemu se radi. Uzrok ovog stanja je nepoznat, a terapija praktički doživotna. No važno je naglasiti da takvi psi prigodom prvog dolaska veterinaru praktički ništa ne vide jer im je rožnica potpuno zamućena.

Zamućenja rožnice posebno su česta kod mačaka. Za neke bolesti rožnice predisponirane su rasne mačke kojih kod nas nema baš mnogo. No s oštećenjima nastalim u tučama ili pak kao posljedica infekcija, srećemo se svakodnevno. Važno je naglasiti da je svako zamućenje oka bilo kod psa bilo kod mace, itekako dovoljan razlog za posjet veterinaru.