Cijela stvar izgleda grozno te se većina vlasnika šokira kad vide da očna jabučica strši van iz orbite kao da će ispasti van

 

Ispadanje oka ili prolaps oka, odnosno očne jabučice, jedna je od pravih hitnoća u veterinarskoj medicini. Događa se praktički isključivo kod nekih pasmina pasa kao što su pekinezer, mops, shih-tzu i slični, dakle kod onih pasa kojima je pasminska karakteristika veliko okruglo oko i plitka orbita, to jest oko koje normalno viri van iz orbite više nego kod drugih pasmina. Te pasmine imaju veliku orbitu (mjesto u glavi u kojem je smještena očna jabučica), pa su zato sklone prolapsu oka. Kod jače traume do prolapsa očne jabučice može doći kod bilo kojeg psa, ali za nabrojene pasmine karakteristično je da prolaps može izazvati i lakši tupi udarac u područje oka, a do njega može doći i spontano (bez prethodne traume).

Cijela stvar izgleda grozno te se većina vlasnika šokira kad vide da očna jabučica strši van iz orbite kao da će ispasti van. Sami morate odmah zaštititi oko i to tako da ga pokrijete vlažnom, čistom gazom te odmah potražite pomoć veterinara.

Kod prolapsa očne jabučice očni kapci se zavrnu prema unutra tako da oni obično ne dopuštaju repoziciju oka bez primjene opće anestezije. Kapke je potrebno okrenuti u normalan položaj i tek onda se može pokušati reponirati očnu jabučicu. Promjene na očnoj jabučici odvijaju se vrlo brzo, dolazi do krvarenja oko same očne jabučice, do isušivanja rožnice koju kapci više ne mogu pokriti, te do jakog oticanja okolnog tkiva, posebno sluznice ispod kapaka. Oko uvijek pokušavamo vratiti na mjesto, a ukoliko su strukture oka uništene posegnemo za enukleacijom oka.

Postoje li izgledi za očuvanje oka, reponiramo ga i prekrijemo očnim kapcima sljedećih nekoliko dana (gornji kapak zašijemo za donji), kako bi se pod kapcima zacijelila rožnica. Nakon nekoliko dana skinemo postavljene šavove i tek tada možemo vlasniku reći je li oko u redu ili nije, odnosno možemo li ga ostaviti ili ne.

Enukleacija, dakle, odstranjivanje cijelog oka može se napraviti uvijek, ali ni s tim zahvatom ne smijemo odugovlačiti posebno ako se na oboljelom oku razvije glaukom (povećani intraokularni tlak). Prvi zahvat vraćanja oka je uspješan u približno polovici slučajeva, što ovisi o tome koliko je očna jabučica protrudirala i prvenstveno o tome koliko se brzo pristupilo spašavanju oka.

Kod jačih trauma gdje je sama jabučica oštećena indicirano je napraviti enukleaciju, tj. odstraniti očnu jabučicu. Kod mačaka je enukleacija, na žalost, vrlo često neophodna i to kod vrlo mladih mačića. Herpes virus je nerijetko odgovoran za potpuno uništenje očnih struktura. Ako posljedično nastane glaukom, oko praktički samo ispada iz očne duplje. Moram napomenuti da bez jednog oka mace imaju vrlo kvalitetan život i neka to ne bude prepreka da udomite takvu macu.