04.04.2014.
Proljetna akcija
Gladovanje, nervoza i frustracija izazvana pogledom u ogledalo samo je mali dio mučenja koje se intenzivira svakoga proljeća. Beskrajni savjeti za mršavljenje, nadrimatematika koja se bavi izračunom broja unesenih i potrošenih kalorija, fotografije idealnih tjelesnih dimenzija, koje su za običnog čovjeka onoliko nedostižne koliko i putovanje na mjesec. A čemu sve to? Svi znamo da dijete ne djeluju. Izgubiš tri, pa onda dobiješ šest kila. Za one tri se namučiš kao pas, a onih šest nabiješ dok si rekao keks. U svakom slučaju uzaludan trud. Samo posebno uporni ljudi sa dozom mazohizma smršave više u kratkom roku, ali i dobiju više čim padnu prve jesenje kiše.
Pa opet, treba pričati o debljini, jer ona jest problem, kako zdravstveni, tako i estetski. Posebno je jedan njen segment važan i često puta zanemaren, a to je pitanje "ovisnosti" o hrani. Naime, velika većina pretilih ljudi će u momentu iskrenosti reći kako jedu mnogo više kada su nervozni ili pod stresom. Ne samo da tada jedu više, već je i kvaliteta te hrane svedena ispod prihvatljivog, pa je natrpavanje picama, prženim krumpirićima, kolačima i čokoladom ustoličeno kao instant lijek protiv akutnog nezadovoljstva. Fiziološki to ima svoje opravdanje, pa ako i nije sociološki i zdravstveno toliko štetno kao pušenje i konzumiranje alkohola, štetno ipak jest. Kada stvari dođu do gornje točke izdržljivosti, odlučujemo se na dijetu i to najkraću moguću, sa maksimalnim rezultatom. Takvo mučenje dalje rezultira dubokim nezadovoljstvom, jer svoju "ovisnost" i možda jedini izlaz iz svakodnevnih briga i problema nismo zamijenili ničim drugim, niti je kakvo drugo zadovoljstvo ušlo u našu svakodnevnicu.
U mojoj se praksi rekreativni sport pokazao kao dobra zamjena. Osim što troši energiju, proizvodi i osjećaj prirodnog umora i smirenosti, posebice odmah nakon vježbanja. Naravno da se to ne događa odmah prvoga dana, ali je vrijeme prilagodbe vrlo kratko i traje tek nekoliko tjedana. Tek tada možemo polako modificirati prehranu i to malim i postupnim zahvatima, prvo na njenoj kvaliteti (smanjivanje količine masnoća i visoko obrađene i konzervirane hrane), a tek naknadno u kvantiteti (smanjivanje kalorične vrijednosti obroka). Cijeli postupak, doduše, zahtjeva duži vremenski rok, nekada možda godinu dana ili više, što često odbija ljude da ga uopće i pokušaju primijeniti na sebi. Ali, takav pristup ne izaziva novi stres, te je mnogo efikasniji i zdraviji ako se zna da se kile izgubljene na ovaj način teško ili nikako ne vraćaju natrag.
Izdvojeni članci
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?