Treba pričati o debljini, jer ona jest problem, kako zdravstveni, tako i estetski. Posebno je jedan njen segment važan i često puta zanemaren, a to je pitanje "ovisnosti" o hrani.


Gladovanje, nervoza i fru­stracija izazvana pogledom u ogledalo samo je mali dio mučenja koje se intenzivira svakoga proljeća. Bes­krajni savjeti za mršavljenje, nadrimatematika koja se bavi izračunom broja unesenih i potrošenih kalorija, fotografije idealnih tjelesnih dimenzija, koje su za obič­nog čovjeka onoliko nedos­tižne koliko i putovanje na mjesec. A čemu sve to? Svi znamo da dijete ne djeluju. Izgubiš tri, pa onda dobiješ šest kila. Za one tri se na­mučiš kao pas, a onih šest nabiješ dok si rekao keks. U svakom slučaju uzaludan trud. Samo posebno uporni ljudi sa dozom mazohizma smršave više u kratkom ro­ku, ali i dobiju više čim pad­nu prve jesenje kiše.

Pa opet, treba pričati o debljini, jer ona jest problem, kako zdravstveni, tako i estetski. Posebno je jedan njen segment važan i često puta zanemaren, a to je pi­tanje "ovisnosti" o hrani. Naime, velika većina pretilih ljudi će u momentu iskre­nosti reći kako jedu mnogo više kada su nervozni ili pod stresom. Ne samo da tada jedu više, već je i kvaliteta te hrane svedena ispod prihvatljivog, pa je natrpavanje picama, prženim krumpi­rićima, kolačima i čokola­dom ustoličeno kao instant lijek protiv akutnog neza­dovoljstva. Fiziološki to ima svoje opravdanje, pa ako i nije sociološki i zdravstveno toliko štetno kao pušenje i konzumiranje alkohola, štetno ipak jest. Kada stvari dođu do gornje točke izdr­žljivosti, odlučujemo se na dijetu i to najkraću moguću, sa maksimalnim rezultatom. Takvo mučenje dalje rezultira dubokim nezadovolj­st­vom, jer svoju "ovisnost" i možda jedini izlaz iz svako­dnevnih briga i problema nismo zamijenili ničim dru­gim, niti je kakvo drugo zadovoljstvo ušlo u našu svakodnevnicu.

U mojoj se praksi rek­reativni sport pokazao kao dobra zamjena. Osim što troši energiju, proizvodi i osjećaj prirodnog umora i smirenosti, posebice odmah nakon vježbanja. Naravno da se to ne događa odmah prvoga dana, ali je vrijeme prilagodbe vrlo kratko i traje tek nekoliko tjedana. Tek tada možemo polako modificirati prehranu i to malim i postupnim zahvatima, prvo na njenoj kvaliteti (sma­nji­vanje količine masnoća i visoko obrađene i konzervirane hrane), a tek naknadno u kvantiteti (smanjivanje ka­lorične vrijednosti obroka). Cijeli postupak, doduše, za­h­tjeva duži vremenski rok, nekada možda godinu dana ili više, što često odbija ljude da ga uopće i pokušaju pri­mijeniti na sebi. Ali, takav pristup ne izaziva novi stres, te je mnogo efikasniji i zdra­viji ako se zna da se kile izgubljene na ovaj način teš­ko ili nikako ne vraćaju na­trag.