U ovom dobu godine s promjenjivim vremenom nije neobično osjetiti napetost u predjelu vrata ili križa, te za­kočenost koja ju obično prati. Takve probleme običavamo povezivati s otvorenim prozorom u automobilu, ili pak propuhom u zatvorenoj prostoriji. Ne čudi nas što nikada bolove i zakočenost ne osjetimo u predjelima ekstremiteta, već samo u najbližoj okolini kralježnice. Je li je uopće mo­guće prehladiti kičmu?

Kod bolesti ili degenerativnih promjena na kralježnici, osim svih ostalih procesa koji se događaju, dolazi i do me­haničkog nadražaja živaca koji izlaze iz leđne moždine i do­vode ili odvode informacije iz cijelog tijela. Tako pritisnuti živci ne mogu sasvim dobro i precizno obavljati funkciju za koju su namijenjeni, pa dolazi do problema u prijenosu informacija. S jedne strane sasvim blagi podražaj lagane hladnoće takav će živac prenijeti kao veliku hladnoću i izazvati burnu obrambenu reakciju grčenja mišića, ili će pak dobro prenesenu informaciju istoga tipa, drugi pritisnuti živac kao reakciju, umjesto slabog zate­zanja prenijeti kao naredbu za jako grčenje.

Iako ovakva stanja nisu bolesti same po sebi, te ne zahtijevaju posebno liječenje, nije ih dobro zanemariti. Učes­tala zakočenja ovoga tipa mo­gu vrlo rano ukazati na po­četke degenerativnih promjena na kralježnici. Osim toga, jaka bol i nemogućnost normalnog po­kretanja može bit­no ogra­ničiti radnu sposobnost na neko vrijeme (nekoliko dana do čak nekoliko tje­dana). Kada se takvo što dogodi, dobro je utopliti bolni dio tijela, te na njega stavljati tople obloge. Sama toplina osim što djeluje analgetski (smanjuje bol), opušta mišiće i širi krvne žile procesom sličnim, ali obrnutim od onog koji je na djelu kod hladnoće.

Masaža može po­moći, ali samo lagana i stručna. Nestručno trljanje bolnog mje­sta nerijetko će pojačati bol i grč, te ga treba izbjegavati. U posebno jakih grčeva s vrlo intenzivnom boli, nije na od­met od liječnika zatražiti neko sredstvo za opuštanje mišića. Ipak je kod ponovljenih “preh­lada” kralje­žnice ili okolnih mišića najvažnije otkriti uzrok koji do njih dovodi (otvoreni prozor tek je povod). Najčešće je riječ upravo o degenerativnim pro­mjenama koje ne treba zanemarivati, već ih pokušati zaustaviti, bilo liječenjem ili promjenama u vlastitoj sva­kodnevici. Zatvoren prozor tu više ne­će pomoći.