Poželjno je da prije odmora obavite sve preventivne radnje kao što su potrebna cijepljenja, te čišćenje od unutarnjih i vanjskih nametnika.


Ljeti putujemo sa svojim ljubimcima u razne krajeve li­jepe naše, a nerijetko ljetujemo kilometrima udaljeni od liječ­nika i veterinara. Većina lije­kova iz kućne ljekarne koje no­simo sa sobom za sebe, mo­gu poslužiti i za pružanje prve po­moći našem ljubimcu.

Poželjno je da prije odmora obavite sve preventivne radnje kao što su potrebna cijepljenja, te čišćenje od unutarnjih i vanjskih nametnika. No nije na odmet ponijeti sa sobom neko od sredstava protiv buha i kr­pe­lja, posebno ako ljetujete ne­gdje gdje ima primjerice ovaca, pa je mnogo veća vjerojatnost za infestaciju krpeljima nego što je to u gradu.

Kreme koje ublažavaju crvenilo kože mogu poslužiti kod uboda insekata ili ako se slu­čajno desi da vaš ljubimac pro­vede previše vremena na suncu pa mu se koža zacrveni. Ovo se lako dogodi posebno kod bi­jelih i kratko ošišanih pasa. Ta­k­va krema može poslužiti i kod oštećenja jastučića na šapama koja mogu nastati zbog tr­čanja po vrućem kamenju na plaži ili zbog alergijskih reakcija na šapicama. Svakako budite pozorni ako primijetite da vaš pas hoda po kamenju, pijesku ili po plaži “kao po jajima”. To je zato što je podloga vruća i psu izaziva nelagodu te može izazvati ozljedu šapica, a mi to ne osjetimo jer ne hodamo bosi.

Neki lijekovi koji djeluju protuupalno, snižavaju tjeles­nu temperaturu i djeluju analgetski, imaju i neka djelovanja koja nisu baš bezopasna kao što su izazivanje krvarenja u pro­bavnom traktu, smanjivanje broja trombocita u krvi i slič­no. Takve lijekove mi često upo­trebljavamo, no nisu svi pogodni za upotrebu kod pasa. Prije davanja analgetika, bolje je da se telefonski posavjetujete s veterinarom, kako biste oda­brali lijek koji neće naštetiti psu. Treba znati da se psi u mno­gočemu razlikuju od nas, na različit način metaboliziraju lijekove, vrijeme poluživota nekog lijeka također je različito od onoga u čovjeka, stoga neki lijekovi koji su za nas relativno bezopasni za njih mogu biti kobni. 

Isto važi za aplikaciju kap­ljica u oko ili uho. Telefonska konzultacija s veterinarom biti će od velike pomoći.

Rane koje mogu nastati, po­sebno na šapicama, treba ob­ra­di­ti po pravilima prve po­moći koja važe i za pse i za ljude.

Kod dužih putovanja autom psu možete dati tableticu protiv bolesti vožnje, posebno ako je od onih pasa koji vožnju teš­ko podnose pa u autu sline i povraćaju. Pinceta kojom mo­že­te sami odstraniti krpelja ili travku zabodenu u kožu ta­ko­đer može dobro doći.

Svježa voda i zdjelica iz koje pas može piti bilo gdje na putu ili u šetnji po ljeti mora biti neizostavni dio opreme svakog vlasnika psa.

Dobro će doći vrećica praška za rehidraciju u slučaju pro­ljeva ili povraćanja, a ukoliko vaš pas kronično boluje od neke bolesti, zamolite vašeg veterinara potrebne recepte i dovoljnu dozu lijekova kako vaš ljubimac ne bi ostao bez terapije.