Priče kao što je ova, redovna su pojava u ambulantama Sci­pion poliklinike, ali i unutar or­to­pedskih, fizijatrijskih i fizi­oterapeutskih ordinacija dru­gih zdravstvenih ustanova. One pokazuju kako je potreba pacijenta da “vidi” objektivan dokaz svojeg zdravstvenog sta­nja izrazita, te da je izvor informacija o potrebnim koracima kod prisutnog zdravstvenog problema pomaknut sa lije­čnika ili fizioterapeuta, na In­ter­net. U većini slučajeva, pos­lje­dice “obrnutog” pristupa di­jagnostici su benigne-nešto vi­še potrošenih novaca i odgo­đe­na odgovarajuća terapija.

U ovom slučaju radi se o no­gometašu starom 25 godina, ko­ji je uganuo gležanj prije tri mjeseca. Kako to nije bila prva slična ozljeda u njegovoj karijeri, odlučio se samostalno je liječiti. Mislio je da će, kao i kod pret­hodnih ozljeda, nekoliko dana mirovanja, ledene terapije i pokoja masaža biti do­voljne. Dani su se pretvorili u tjedne, a bolnost pri hodanju nije prolazila. Kontaktirajući kolege osobno i Internetom, do­bio je savjet prvo za ultra­zvučnu pretragu, koja je ukazala na ošte­ćenje ligamenata. Dva tjedna kasnije, uči-nio je i magnetsku rezonancu, koja je ta­kođer poka­zala ozljedu ligamenata, uz neš­to otoka u zglo­bu. Preporu­čeno mu je dalj­nje mi­rovanje. Kako niti nakon dva i pol mjeseca nije bio u stanju potrčati, napokon je potražio stručnu pomoć.

Pri pregledu, jasno se vidjelo da su ligamenti ozlijeđeni, ali nije bilo znakova za nestabilnost zgloba. U konkretnom slučaju, radilo se o manjoj nes­ta­bilnosti u predjelu donjeg spo­ja goljenične i lisne kosti (ti­bije i fibule), odmah iznad gle­ž­nja. Takva nestabilnost nije vi­dljiva na ultrazvučnoj pre­tra­­­zi ili na snimkama magnetskom rezonancom.

Prije dva tjedna, učinili smo dvije specifične manualne terapije, te aplicirali jedan komad flastera na odgovarajuće mje­sto. Odmah poslije druge tera­pije trčanje je bilo bezbolno, a nekoliko dana kasnije i puni sprint, kao i nagla promjena pra­v­ca kretanja. Danas je u pu­nom treningu.

Ponekad, naizgled komplek­sni problemi imaju jednostav­na rješenja.